Влада

Віце-прем’єр повідомив про зростання місцевих бюджетів та нове джерело надходжень – плата за лотереї

19 September 2017, 09:59

На кінець року місцеві бюджети можуть зрости до 180-185 мільярдів, на наступний рік у проекті держбюджету закладено понад 250 млрд грн доходів місцевих бюджетів і встановлене нове джерело надходжень до місцевих бюджетів: частина плати за ліцензування випуску та проведення лотерей і збережено норму по акцизу з виробленого та імпортованого пального.

Про це 18 вересня під час брифінгу на Українському муніципальному форумі повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко – інформує прес-служба віце-прем’єра.

«Щодо державних програм, які будуть спрямовані на місцеве самоврядування на наступний рік, то ДФРР разом з субвенціями на ОТГ – до 10 млрд грн, також передбачається субвенція на розвиток сільської медицини – 4 млрд грн, секторальна підтримка ЄС в розмірі 600 млн грн і субвенція на розвиток спортивної інфраструктури»,  – зазначив Геннадій Зубко.

Водночас він наголосив, що в Україні щороку зростають обсяги залишків коштів місцевих бюджетів на казначейських і депозитних рахунках.

«Станом на 1 січня 2016-го вони складали 31 млрд гривень, на 1 січня 2017 року – 49 млрд. Органам місцевого самоврядування буде складно пояснювати свою позицію, якщо 1 січня 2018-го знову зростуть ці залишки, приміром, до 55 млрд чи більше. Кошти, спрямовані місцевим бюджетам, повинні підвищувати якість життя громадян України», - підкреслив віце-прем’єр-міністр.

За його словам, ситуація з неефективним використанням цих коштів б’є насамперед по інтересам розвитку малих міст, де їх бракує.

«Пропоную, з огляду на проблеми в малих містах з водопостачанням, централізованим опаленням, ЖКГ спільно розробити програму розвитку малих міст із залученням державної підтримки. Можемо спрямувати ці кошти на підтримку міст, яким не вистачає власних надходжень. Адже ДФРР не завжди враховує питання малих міст. Хоча попередньо наш підхід був у тому, аби в розрізі регіону насамперед надавалася підтримка для інфраструктурного розвитку саме малих міст», - зазначив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що місцеві бюджети зростають щороку: тільки за 8 місяців цього року вони збільшилися на 24 млрд грн порівняно з відповідним періодом минулого року. Крім цього, зростає й державна підтримка: цього року, порівняно з 2014-м, вона зросла майже у 30 разів і становить майже 15 млрд гривень.

«За три роки на 100 млрд грн зросли місцеві бюджети. Їхня частка у зведеному бюджеті – майже 50%. На серпень залишки коштів місцевих бюджетів - 50,6 млрд грн,  на рахунках казначейства – 40 млрд грн, на депозитних - 10,6 млрд грн. Торік на цей період було 33,6 млрд», - інформує прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Фото з сайту Асоціації міст України

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі