Економіка

У наступному році в Україні видатки на оборону та безпеку плануються вдвічі більші, ніж на охорону здоров’я

19 September 2017, 16:18

У наступному році видатки на оборону і безпеку зростуть майже на 15% і складуть 164,9 млрд гривень, або 5% ВВП. Це передбачено проектом Державного бюджету України на 2018 рік – інформує прес-служба Кабінету міністрів.

«Зокрема, на бюджетну програму «Забезпечення діяльності Збройних Сил України та підготовка військ» виділено 60 млрд грн, що на 22,4% (на 11 млрд гривень) більше, ніж цього року. Цей ресурс дозволить повністю забезпечити особовий склад продовольством, обмундируванням, належними видами грошового забезпечення та заробітної плати. В тому числі – підвищених зарплат військовим у зоні проведення АТО. У наступному році збільшаться видатки на лікування військових (на 459 млн гривень до 2,38 млрд гривень), а також на придбання житла для військовослужбовців (на 106,58 млн гривень до 857,6 млн гривень)», - йдеться у повідомленні.

Майже на 66% (до 16,4 млрд гривень) в 2018 році зростуть видатки на розвиток, закупівлю і модернізацію військової техніки. Ці кошти будуть спрямовані на відновлення боєздатності, технічне обслуговування та ремонт озброєння і військової техніки, закупівлю нової та модернізованої військової техніки, озброєння, засобів автоматизації та спеціального обладнання, а також проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт з їх розробки.

Водночас, прес-служба МОЗ повідомляє, що видатки Державного бюджету на охорону здоров’я у 2018 загально складуть 86 млрд грн, що складає 9,1% від державного бюджету та 2,6% від ВВП, ці показники відображають стабільний ріст порівняно з 2017 роком згідно із загальним темпом економічного зростання в країні.

У повідомленні наголошується, що особливістю бюджету 2018 року Міністерства охорони здоров’я є те, що значне зростання видатків буде здійснюватися у тих сферах, де проходять реформи.

«Лікарі первинної медичної допомоги у 2018 році переходять на новий принцип оплати – за кожного реального пацієнта держава компенсуватиме справедливий тариф. Щоб забезпечити ці тарифи, видатки Державного бюджету на «первинку» зростуть на 36,9% та становитимуть 13,28 млрд. Урядова програма «Доступні ліки» буде розширена: вона покриватиме більшу кількість ліків за ширшим переліком медичних станів. Вона довела свою ефективність у 2017 році, тому її бюджет зріс на 42,9% і в 2018 році становитиме 1 млрд грн», - інформує МОЗ.

Крім того, вперше в історії держава почне розвивати послуги з трансплантації у себе в країні. У майбутньому це дозволить людям із такими страшними захворюваннями як первинна легенева гіпертензія чи хронічна ниркова недостатність не шукати кошти на лікування за кордоном, а отримувати його в Україні. Для старту цього надважливого напрямку Уряд виділив 112 млн грн.

Буде завершено формування базового рівня реперфузійної мережі. Людина, у якої стався інсульт чи інфаркт, повинна протягом двох годин бути доставлена до лікарні, в якій є сучасне ангіографічне обладнання. 150 млн грн у бюджеті 2018 дозволять досягти цього стандарту в усіх регіонах. Розвинена мережа дозволить суттєвого зменшити смертність від інсультів та інфарктів.

Додатковий 1 млрд грн буде спрямовано на розвиток сільської медицини.

Фінансування вторинної, третинної та екстреної медичної допомоги зросте на 10,8% та становитиме 53,9 млрд грн. Ліків та вакцин держава закупить через міжнародні організації на 5,95 млрд грн. Програма лікування громадян за кордоном буде профінансована на 389,9 млн грн.

Нагадаємо, Кабмін зареєстрував у Верховній Раді проект закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» 15 вересня. Законопроект, зокрема, передбачає зростання мінімальної зарплати з 3200 гривень до 3723 гривень (на 16,3%).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі