Економіка

У Житомирській мерії нагадали про суми податків на нерухомість та пояснили, як діяти, якщо не прийшло повідомлення

21 September 2017, 10:15

У разі неотримання повідомлення з податкової про суму сплати податку на нерухоме майно житомирянам дають термін для сплати податку до кінця 2017 року.

Про це нагадує департамент бюджету та фінансів Житомирської міської ради.

«Податок на нерухоме майно по місту Житомиру сплачується за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі за їх частки власниками таких об’єктів щорічно. Фізичні особи у 2017 році за житлову нерухомість сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2016 рік із застосуванням ставки податку - 6,89 грн за 1 кв. метр, за нежитлову нерухомість комерційного призначення за 2017 рік – 32,0 грн за 1 кв. метр. У разі неотримання повідомлення – рішення органу Державної фіскальної служби про суму сплати, податок сплачується до кінця 2017 року», - йдеться на сайті міськради.

Для фізичних осіб база оподаткування об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності, зменшується для:

  • квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
  • житлових будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
  • різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності квартир та будинків) – на 180 кв. метрів.

Юридичні особи податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2017 рік сплачують щоквартально за житлову та нежитлову нерухомість в залежності від місцезнаходження об’єктів згідно самостійно визначених зобов’язань:

  • центральна частина міста – 32,0 грн за 1 кв. метр;
  • серединна частина міста – 24,0 грн за 1 кв. метр;
  • інші – 16 грн за 1 кв. метр.

Крім того, додатково оподатковуються об'єкти житлової нерухомості, площа яких перевищує 300 кв. метрів для квартир і 500 кв. метрів для житлових будинків у сумі 25 000 грн за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частки), - нагадує департамент фінансів.

«Податок сплачується за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України. Якщо не сплачується узгоджена сума податку, платники притягуються до відповідальності у вигляді штрафу та пені. У разі виявлення органами фіскальної служби об’єкту нерухомого майна, по якому не був сплачений податок, такий податок нараховуватиметься за три роки до моменту виявлення з нарахуванням штрафних санкцій», - повідомляє сайт міськради.

Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлені рішенням Житомирської міської ради від 10.06.2017 № 932, - нагадують в мерії.

Як повідомляв Житомир.info, зміни ставок податку для житлової та нежитлової нерухомості в Житомирі з 01.01.2017 року затвердили на сесії міськради. У 2016 році ставка податку для житлової нерухомості (кімнат, квартир, будинків) за 2015 рік для житомирян була встановлена на рівні 0%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі