Місто

Що робити, якщо на вас нападає собака? Опитування житомирян

21 September 2017, 12:48

Втікати, лишатися на місці, або нападати у відповідь – ми запитали у житомирян, як би вони реагували, якщо б на них напала собака.

«Я собак і зміїв дуже боюсь. Що робив би? Якось звертався б до собаки, сказав би «фу». Зупинитися, не кидатися, не втікати. Якщо зграя собак, то треба обходити їх», - ділиться досвідом Станіслав Островський.

«Я б заліз на дерево і сидів би, поки собака не пішла. На ринку була така собака, чорний лабрадор, тьотя кинула мені іграшку під ноги і сказала собаці «взяти», собака накинулася на мене, то я одразу запищав. А на дерево не заліз, бо на ринку був», - розповів 9-річний Ярослав Холоденко.

«Мабуть, відповідати чи втікати, не знаю. Не був у таких ситуаціях», - говорить Олександр Бондарчук.

«Треба намагатися себе захистити. Якщо є якась палка або щось важке. Може втекти, хоча це навряд чи реально. По суті захисту нема», - розмірковує Сергій Пахолюк.

«Мабуть, треба зупинитися і не бігти. Тому що, якщо бігти, собака одразу починає наздоганяти. Хоча, якщо вона вже нападає і вже кусає, то я не знаю», - говорить Наталія Українець.

Своїми порадами поділився і директор кінологічного дресирувального центру «Гюнтер» Ігор Д’яченко.

«Перше - не потрібно ніколи втікати від собаки. Тому що у собаки прокидається мисливський інстинкт, ви перетворюєтеся у здобич, у жертву. Собака спершу вас оцінює, оцінює ваші можливості, визначає вік, визначає стать. Чому навіть буває таке, що собаки нападають на літніх людей. Це як жертва, це слабка істота для них. Від собаки не потрібно втікати, станьте боком до собаки, щоб під час атаки можна було захистити пах, живіт. Так ви показуєте, що не боїтеся собаки. Ви приймаєте виклик і готові до нападу. Собака зупиниться, це її шокує, і просто буде на відстані на вас гавкати. Ще такий момент: станьте боком і зробіть вигляд, що ви піднімаєте камінь. Це означає, що зараз буде супротив і зграя розбіжиться. Не повертайтеся спиною, бо собака атакує. Вона визначає обличчя, що ви контролюєте ситуацію. Якщо домашня собака на вас нападе, хоча це рідко буває, старайтеся палку не брати, бо якщо собака навчена охоронним функціям, вона привчається до стеку - тобто палки, і сприймає як агресію. Вони привчаються не боятися палки, а навпаки ще більше злості і більше буде атакувати вас. Якщо собака з господарем, то господар має відповідати за свою собаку. У нас в місті по закону собаки повинні бути на короткому повідку і в наморднику, поки собака нікого не атакувала, ніхто не звертає увагу, але якщо хазяйська собака вкусить когось, тоді буде розгляд», - розповів кінолог.

Нагадаємо, 13 вересня біля воріт дитсадка в Житомирі пес покусав завідуючу закладу. 13 липня на вулиці Чехова в Житомирі собака покусала п’ятирічну дитину та її матір, пса доставили до притулку для тварин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі