Політика

Росія має понести відповідальність за невиконання Будапештського меморандуму, - Вадим Кривенко

22 September 2017, 13:42

Підписавши Будапештський меморандум, Росія, як і низка інших ядерних держав, гарантувала Україні недоторканість кордонів. Відтак, анексувавши Крим та розпочавши бойові дії на Сході, РФ порушила міжнародний документ, за що й має понести відповідальність.

Про це заявив в ефірі «112 Україна» депутат Верховної Ради фракції «Народний фронт» Вадим Кривенко.

«Росія мала би понести відповідальність за невиконання Будапештського меморандуму. Це пов’язано з тим, що підписання будь-якого офіційного документу, а тим паче міжнародного, надає не тільки права, але й обов’язки. Так як Росія свої обов’язки не виконала, то вона повинна нести міжнародну юридичну відповідальність», - заявив Вадим Кривенко.

Народний депутат наголосив також й на тому, що у реаліях сьогодення, коли світовій спільноті надходять виклики від ядерних держав, потрібно посилити вплив Будапештського меморандуму.

«Дійсно, формат Будапештського меморандуму не спрацював. Більш того, як тільки розпочалася російська агресія, ми зверталися до світової спільноти і нагадували про даний документ. Проте, з їх боку, розпочалася риторика щодо того, що це був навіть й не документ, а лише протокол про наміри і його не обов’язково виконувати і т.д. Але, на мою думку, все ж потрібно згадувати про Будапештський меморандум. Так, ситуація у світі змінюється, і ми бачимо виклики по ядерній зброї від Північної Кореї. Тому світ повинен замислитися над тим, наскільки потрібно виконувати ті міжнародні зобов’язання, які на себе взяли найсильніші країни», - зазначив народний депутат.

Прес-служба «Народного фронту»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі