Влада

Чи платять зарплату медикам в містах Житомирської області, - коментарі влади

25 September 2017, 11:56

На виплату заробітної плати працівникам медичних установ Житомирської області не вистачає коштів. З цим питанням наприкінці минулого тижня до Житомирської міської ради зверталися медики, які невдоволені словами мера міста, що вирішується питання, коли прийдуть гроші по додатковій субвенції з резервного фонду, змушені були перекривати дорогу.

У п’ятницю, 22 вересня, Малинський міський голова Олексій Шостак також, як і заступник мера Житомира Матвій Хренов, їздив до Кабміну з тим же питанням – виплати зарплати медикам.

«22 вересня міський голова здійснив робочу поїздку до Кабінету Міністрів, у Міністерство охорони здоров’я. Причина поїздки — існуюча колосальна недостатність коштів по заробітній платі нашим медичним працівникам. Ще при формуванні бюджету на початку року вона становила 11,6 млн грн. На жаль, держава не в повній мірі виконує узяті зобов’язання. Щороку (а це вже третій рік поспіль) це становиться неабиякою проблемою для місцевих органів влади, які змушені «перекривати» недостатність власними коштами. Так, для Центру первинної медико-санітарної допомоги у липні цього року було виділено 286,9 тис. грн. з бюджету Малина. Цього звісно недостатньо. Загроза недостатності заробітної плати існує постійно. Її відчувають не лише наше місто, а й інші», - йдеться у повідомленні на сайті Малинської мерії.

Також Житомир.info вирішив дізнатися, яка ж ситуація з коштами для медиків у Коростені, Баранівці та Новограді-Волинському.

«Звичайно заборгованість є. Це загальнодержавна проблема. У нас до кінця року заборгованість по виплаті медикам зарплати становить 8 млн грн. Ми ведемо серед людей роз’яснювальну роботу: розповідаємо, що це не від нас залежить, і поки, вони розуміють. З цією децентралізацією…грубо кажучи: дали 1 грн, а виконання хочуть на 3 грн», - сказав заступник Коростенського міського голови Олександр Дзиґа.

«У нас така проблема є. Але є 2 резервні субвенції МОЗу. Скоріше за все це буде вирішуватися. Будуть дотації, будуть резерви. Зубко про цю проблему знає, ми її якось намагаємося вирішувати, і тримати ситуацію з медиками під контролем», - сказав мер Баранівки Анатолій Душко.

«Заборгованості по виплаті медичним працівникам у нас немає. Є тільки до кінця року недостатність коштів по всій галузі охорони здоров’я 3 млн 500 тис. грн. Звичайно, наші медики не стоять осторонь цієї загальнодержавної проблеми, і також їздять на акції до Києва», - сказала заступник Новоград-Волинського міського голови Лариса Шутова.

Нагадаємо, 22 вересня поспілкуватися з житомирськими медиками приїхала заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко. Також медпрацівникам розповіли, коли їм виплатять зарплату і аванс за вересень.

Як повідомляв Житомир.info, 21 вересня близько сотні працівників медичних закладів Житомира прийшли до міської ради з вимогою виплатити зарплату. Після спілкування з мером люди перекрили рух в центрі міста біля міської ради. Мер пообіцяв виплатити зарплати медикам та повідомив, що готується судовий позов до МОЗ. Зранку, 22 вересня, кілька десятків медичних працівників перекрили дорогу біля житомирської центральної міської лікарні №1.Заступник мера Матвій Хренов запропонував представникам ініціативної групи у понеділок, 25 вересня, разом поїхати у Кабмін та запросив медиків на позачергову сесію міської ради, яка запланована на 26 вересня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі