Суспільство

Опитування до Дня вчителя: 54% вважають, що педагог має бути наставником, 19% – партнером для учня

27 September 2017, 09:43

Останнім часом сфера освіти активно реформується, змінюються роль і умови роботи вчителів. Зміни відбуваються як на законодавчому рівні, так і внаслідок модернізації всіх сфер життя суспільства.

Напередодні Дня вчителя (Дня працівника освіти), що щорічно відзначається у першу неділю жовтня, HeadHunter Україна дізнався, яким же, на думку українців, повинен бути вчитель, щоб бути сучасним і ефективним.

Учитель: ролі, функції, знання

Більше половини респондентів (54%) зазначили, що вчитель повинен виступати у ролі наставника. 19% вважають, що він насамперед – партнер для учня. Менш популярні ролі радника, вихователя і друга – по 9%, 7% і 6% відповідно. У ролі лектора бачать вчителя тільки 2% респондентів. Частина опитаних зазначила, що вчитель повинен виступати в усіх з перерахованих ролей залежно від ситуації. Таку думку подано серед варіантів відповіді «Інше».

Рейтинг основних функцій, що виконуються учителем, згідно з результатами опитування, очолила функція – «навчити думати» молоде покоління. Її, як основну, відзначили три чверті опитаних. 47% вважають, що педагоги повинні надати учням знання. 40% виділили функцію «розвинути необхідні для життя навички». Одна третина зазначила серед основних функцій направляючого характеру таку: «розповісти, як самостійно знайти інформацію». Ще 31% респондентів вказали, як важливу, - «показати можливості, які є в житті». Приблизно п'ята частина респондентів покладає на вчителів більш глобальні функції – «сформувати світогляд» (23%) і «допомогти знайти свій шлях у житті» (16%). Невеликий відсоток учасників опитування відніс до важливих функцій вчителя «роз'яснення поведінки у суспільстві» (8%) і «допомогу батькам у вихованні дітей» (2%).

Серед інших варіантів відповіді було зазначено «навчити дітей вчитися самостійно». Також частина респондентів вважає, що вчитель - це такий собі універсальний солдат, який повинен у тій чи іншій комбінації реалізовувати всі перераховані функції.

Учасники опитування практично єдині в думці, що вчитель повинен володіти знаннями з психології. Більше половини опитаних зазначили, що для сучасного педагога важливо вміти розбиратися у комп'ютерних технологіях. П'ята частина респондентів вважає, що знати і розуміти основи економіки та бізнесу теж бажано для вчителя.

Досвід і взаємодія

Більша частина учасників опитування зустрічала у своєму житті, на їхню думку, зразкового вчителя. Однак кожен десятий респондент не зустрічав такого, але думає, що подібні люди все-таки існують. І лише 5% вважають, що таких людей взагалі немає.

Для 45% опитаних «зразковим» став учитель улюбленого предмета. Ймовірно, що саме професіоналізм учителя зробив певний внесок у любов до предмета. Для 11% зразковим виявився викладач в університеті. І для 9% – їхній перший учитель. Цікаво, що 7% зустріли зразкового вчителя значно пізніше свого шкільного та університетського періодів.

Роль вчителя складно переоцінити, адже ці фахівці закладають базис майбутнього не тільки окремої людини, але і суспільства загалом.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у вересні 2017 року. В опитуванні взяло участь 1070 респондентів з різних регіонів України.

Нагадаємо, цієї неділі, 1 жовтня, в Україні відзначатимуть День учителя.

 

Житомир.info за матеріалами HeadHunter Україна

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі