Місто

Більшість прибудинкових територій Житомира обслуговують приватні компанії. Інтерактивна карта ВЖРЕПів та керуючих компаній міста

2 October 2017, 09:42

6 вересня виконком Житомирської міської ради затвердив площі прибудинкових територій, що призначені для утримання та обслуговування житлових будинків. У документі зафіксовано адреси житлових будинків, якими опікується 9 комунальних виробничих житлових ремонтно експлуатаційних підприємств (ВЖРЕПів) та 4 приватних керуючих компанії, а також площі прибудинкових територій.

Журналісти Житомир.info проаналізували цей документ та створили на його основі інтерактивну мапу житлового господарства Житомира.

Відповідно до документу, сукупна площа прибудинкових територій Житомира, які підлягають прибиранню, складає приблизно 1 мільйон 800 тисяч квадратних метрів. Це 1, 8 кв. км або 180 гектарів. Майже Князівство Монако, площа якого складає 2 квадратних кілометри.

Ця територія прилягає до 811 будинків. Більшість будинків, 410, обслуговує 9 приватних ВЖРЕПів, але за ними – менша площа. 401 будинок та майже квадратний кілометр площі доглядає 4 приватних компанії.

Територія, яку вони прибирають, має різноманітне покриття: так зване «удосконалене»  – асфальтне, брущате покриття, та «неудосконалене» – щебеневе та булижне. Більшість території займають газони, меншість – території, які взагалі не мають покриття.

Найбільшу площу серед комунальних ВЖРЕПів обслуговує №14: 64 будинки та майже 157 тисяч квадратних метрів території навколо них. Найменшу кількість будинків, 24, обслуговує тринадцятий «ВЖРЕП», найменшу площу – перший, всього 40 000 квадратних метрів.

Серед приватних ВЖРЕПів беззаперечним лідером є ТОВ «Керуюча компанія «Коменерго-Житомир»: 150 будинків та пів квадратних кілометра площі. Зараз компанією керує Павло Піщулін, він прийшов на зміну Юрія Антіпова, який став радником міського голови Сергія Сухомлина.

Майже 70% статутного фонду у цій компанії належить фірмі «Фінансовий екперт», яка є засновником ще десятка «Коменерго» по Україні. По 10% у фірмі мають бізнесмени Сергій Пасечний та Ольга Білошицька. Ще по 5% належить Наталії Самборській та Павлу Піщуліну, який очолює низку компаній-супутників «Коменерго-Житомир»: «Коменерго-Сервіс», «Коменерго-Стандарт», «Коменерго-Сервіс Плюс» та «Коменерго-Стандарт Плюс».

 

 

На другому місті – ПП «КВЖРЕП №8», приватизований Світланою Півоваровою, колишнім депутатом міськради від Опозиційного Блоку, а нині членом виконавчого комітету.

Її колезі по фракції, депутату Володимиру Тичині належить ПП «ВЖРЕП №4». Йому ж належать керуючі компанії «Крошня - ВЖРЕП №4» та «Нова Крошня - ВЖРЕП №4».

Найменший «приватний ВЖРЕП» – ПП «АММОНН» належить Павлові Хоцькому, який у 2015 році балотувався у міськраду від «Батьківщини», але не пройшов. Керує компанією власник «Керуючої компанії «Чисте місто» Леонід Рихальський.

Про ліквідацію комунальних ВЖРЕПів говорили ще минулого року, і в Мінрегіоні навіть ставили «дедлайн» - 1 липня, щоправда, потім цей процес відтермінували на невизначений час.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі