Місто

Керівник КП «Житомирводоканал» розповів, чому місто може лишитися без води через приватні будинки

2 October 2017, 11:13

Через власників приватних будинків, які побудувалися на ділянках, де пролягають мережі водоканалу, у разі аваріїбез води може лишитися частина міста. Так як це було у липні, коли техніка комунального підприємства не могла дістатися до місця аварії через щільну забудову, а працівники були змушені розібрати паркан, який заважав роботам.

«Загалом проблема, яка є по Івана Гонти 5, 7, – це квінтесенція тих проблем, які є в місті з незаконною забудовою чито будівель, чи то парканів, чи то облаштування городів на наших мережах. Це не поодинокий випадок. Ми маємо досить серйозні проблеми і по інших ділянках, навіть де проходять трубопроводи великого діаметру, які живлять центр нашого міста. Це такі місця як провулок Нагірний, де ми також не можемо швидко виконувати аварійні ремонти. Це пов’язано з тим, що реально паркан стоять на наших трубопроводах.

Також ми маємо проблеми зараз з реалізацією проекту Світового банку в тому сенсі, що ми маємо кожну ділянку нашого магістрального трубопроводу, який ми хочемо ремонтувати, реконструювати, оновити, погоджувати з тими, хто вже забудувався на них. Нам потрібно продублювати наш водогін з першого на другий підйом, а у нас він є один і нам потрібно мати ще резервний водогін. І у нас з тим є проблема, що він майже скрізь забудований від нашого водосховища до очисної станції на другому підйомі. Тобто це э загальна проблема», - розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

За законом розбирати паркан, який заважав роботам, мали б самі власники будинку. Натомість вони звернулися з претензією, що працівники підприємства не відновили паркан після завершення робіт.

«Є рішення міської ради від 23.06.2010 року, в якому було зобов’язано даного мешканця “забезпечити можливість доступу на земельні ділянки відповідним службам для обслуговування та ремонту об’єктів загального користування”. Тобто власник даної будівлі мав встановити паркан, який у разі аварійної ситуації мав бути демонтований і після закінчення робіт встановлений назад. В даному випадку був встановлений паркан капітальний. Дані роботи проводилися більше 8 тижнів, так як працівники не могли підігнати техніку і проводили дані роботи вручну», - розповів  начальник юридичного відділу КП «Житомирводоканал» Вадим Колесник.

До прикладу, білий цегляний паркан по Івана Гонти,5, за словами фахівців, встановлений незаконно.

«Під даним парканом йдуть мережі водопроводу, тут йде водогінна труба. У разі пориву наші працівники нічого не зможуть зробити», - пояснює Вадим Колесник.

«Якщо виникає такий прорив, і маєток, і вся власність може піти під землю. Це не тільки проблема водоканалу. Це і якась загроза для тих мешканців, які незаконно побудували свої маєтки на наших мережах», - зауважує Андрій Нікітін.

Керівник водоканалу упевнений, власники приватних будинків, які незаконно стоять на мережах, самі мають бути зацікавлені у тому, щоб запобігти проблемам, а не чекати проривів. Тож обіцяють всіляко сприяти тим, хто не чекаючи позову до суду, самотужки вирішить звільнити мережі від парканів.

«Якщо є неможливим обійтися без знесення певної ділянки, яка, підкреслюю, незаконно побудована на нашій мережі, ми це робимо. Бо у людей має бути вода. Не має бути, що цілий район залежить від одного мешканця. В локальних випадках ми повинні подавати у суд на тих мешканців, і робити так, щоб цим будівель не стояло на наших мережах і ми могли спокійно доступитися до них», - говорить Андрій Нікітін.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі