Влада

Площа уражених короїдом лісів щомісяця зростає на 5%, – житомирські лісівники

4 October 2017, 11:30

На початок вересня об’єм пошкодженої деревини складав 120 тисяч метрів кубічних. За даними одного з житомирських лісгоспів, до кінця місяця площа уражених короїдом лісів збільшилась ще на 5%. Минулорічний показник всохлої деревини був удвічі меншим.

Про це повідомляє прес-служба Житомирського ОУЛМГ 4 жовтня.

«Державні лісогосподарські підприємства є бюджетоутворюючими.  Втрати місцевих бюджетних будуть суттєвими, оскільки зміни до санітарних правил не дають змоги лісівникам зрубувати дерево третьої категорії. Третя категорія – це вже вражене шкідником і супутнім грибковим захворюванням дерево, яке все ще має ціннісну вартість ділової деревини. Із «мертвим» деревом, яке відноситься до 5-6 категорій вже нічого не станеться, кажуть лісівники і науковці, це все одно вже дров’яний матеріал», – йдеться у повідомленні.

Напередодні на власні очі переконатися у нашесті жука-короїда мали змогу житомирські журналісти.   

«Якщо сьогодні не приймати невідкладних заходів – за два роки на житомирський ліс може очікувати екологічна катастрофа»,  – зазначив директор ДП «Житомирське ЛГ» Руслан Карчевський.

За словами кандидата біологічних наук Олександра Орлова, короїди не живуть у мертвих деревах, вони надто швидкі, хвороба трахеомікоз, яку вони розносять,  робить деревину синьою і придатною лише на дрова. 

Як повідомляв Житомир.info, короїдом вражено понад 40 тисяч гектарів лісу. Загальна чисельність хвойних лісів Житомирщини складає 337 тисяч гектарів.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі