Місто

На Богунії у Житомирі відкрили нову амбулаторію вартістю більше 2 млн грн

5 October 2017, 16:58

Нещодавно тут була іще стара котельня, нині ж - двоповерхова амбулаторія сімейного лікаря. На першому поверсі вже вишукуються черги батьків з дітьми, кажуть до педіатра. Щоб побачити, як проводиться прийом, заходимо разом із пані Тетяною та її сином. Вислухавши скарги, лікар проводить огляд малечі, виписує відповідне лікування та назначає дату повторної зустрічі. Матуся Тетяна ділиться: значних зауважень до роботи амбулаторії немає. Каже: педіатр є, приміщення нове, добиратись – зручно.

«Плюс в тому, що мені сюди близько їхати. Але мінуси в тому, що до вузьких спеціалістів потрібно все одно їхати до поліклініки. А так, нове приміщення, приємно тут знаходитись», - ділиться Тетяна Буховцева.

На зручності розташування наголошують й інші матусі.

«В тролейбус з візочком, тролейбуси переповнені, не завжди зручно. А зараз непотрібно нікуди їхати, перейшли через дорогу і вже лікар на місці, і на виклик», - говорить Тетяна Гринь.

«Я мешкаю дві зупинки звідси, тому зручно, далеко непотрібно їхати», - каже Валерія Попроцька.

Приймають у амбулаторії не лише маленьких пацієнтів, а і дорослих, для яких є окремий – другий поверх. Сімейний лікар пані Антоніна розповідає: на день може прийняти близько 20 пацієнтів, окрім цього іще й поспіти на 5 викликів.

«За прийом приймаємо не менше 17-18 людей, до того ж 4-5 викликів. Заходимо іще до хронічних та лежачих хворих. Як сімейні лікарі ми вже ведемо всю сім’ю. У нас є посімейні списки: хто коли обстежувався, ведемо диспансерний нагляд за хронічними. Спостерігаємо вагітних хворими. Знаємо хто вагітний, після пологів спостерігаємо», - розповідає сімейний лікар Антоніна Линник.

Завідуюча Яна Бовсуновська зізнається: діяльність амбулаторії і спрямована на те, щоб наблизити надання первинної медичної допомоги до мешканців.

«Ми будемо обслуговувати 10 тисяч дорослого населення та 2 тисячі дітей. У нас 2 лікаря педіатра, 6 сімейних лікарів. Проводяться ЕКГ-дослідження, амбулаторний прийом хворих, вакцинація дітей. Також, плануємо зробити забір крові, щоб пацієнти не їздили далеко», - каже завідуюча амбулаторією сімейного лікаря №1 Яна Бовсуновська.

Кошти на створення амбулаторії, а це більше 2 мільйонів гривень, виділили з міського бюджету. І ці витрати виправдані, - зазначає міський голова Сергій Сухомлин.

«Якщо підрахувати, то ми виділили на амбулаторію - це трішки більше 2 млн грн. Такі амбулаторії будуть відкриватись і в інших мікрорайонах міста. Питання грошей тут не стоїть. Відкриття амбулаторії з сімейним лікарем дозволяє у значні мірі скоротити кількість пацієнтів, які будуть іти в стаціонар. Тому завдання: ефективно поставити діагноз і направити до потрібного лікаря та надати допомогу на первинному рівні», - зазначає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Разом із тим, заступник міського голови додає, на черзі іще дві амбулаторії - на Корбутівці та Крошні.

«На Корбутівці цього року будівельні роботи вже будуть завершені, по вул. Покровській завершуються підготовчі роботи, в наступному році вже приступимо до будівництва. Але і це не все, ми будемо й надалі відкривати амбулаторії, тому що в Житомирі є багато місць з великим скупченням населення, віддалені від первинної ланки. Наше завдання забрати сімейного лікаря та наблизити його максимально до пацієнта», - додає заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі