Влада

Влада Житомира вирішила розвантажити школярів: вийшов наказ про тривалість домашніх завдань

7 October 2017, 17:57

Управління освіти видало наказ про дотримання вимог щодо обсягу домашніх завдань учнів житомирських шкіл.

Про це у своєму блозі на Житомир.info 7 жовтня написав заступник міського голови Житомира Матвій Хренов, який курує питання освіти.

«Перевантаженість школярів домашніми завданнями приводить до того, що вже в шостому класі діти втрачають інтерес до навчання. Перевтома і нервове перенапруження не сприяє інтересу до школи загалом. Розроблені норми, які дозволяють не перевантажувати дітей, не навантажувати їх пластичну нервову систему та мозок. Тому я доручив управлінню освіти перевірити, як і наскільки ці вимоги дотримуються. На основі мого доручення управління освіти розробило комплекс заходів», - написав Хренов.

На думку посадовця, вчителям важливо зберегти баланс між надмірним завантаженням та недозавантаженням. Тому важливо врахувати інтереси дитини як особистості, яка прагне розвиватися.

«Зараз у багатьох дітей ситуація виглядає приблизно однаково: прийшов додому, зробив уроки, ліг спати. Додайте до цього спортивні, творчі та інші секції – і в дитини не залишається часу на просте спілкування з друзями на вулиці, звичайні дитячі ігри і тому подібне. Для дитини молодшого шкільного віку краще годину провести на вулиці, ніж за «зубрінням». Це моя думка щодо домашніх завдань на вихідні», - написав посадовець.

До свого матеріалу він прикріпив список заходів управління освіти Житомирської міської ради щодо дотримання вимог обсягу домашніх завдань учнів школи І-ІІ ступенів у 2017-2018 навчальному році та наказ управління освіти Житомирської міської ради від 4 жовтня 2017 року «Про дотримання вимог щодо обсягу домашніх завдань учнів загальноосвітніх навчальних закладів м. Житомира» за підписом заступника начальника управління освіти міськради Світлани Ковтуненко.

Зокрема, керівникам шкіл міста пропонується взяти до уваги, що:

- у 1 класі домашні завдання не задаються;

- у 2-4 класах обсяг домашніх завдань з усіх предметів має бути таким, щоб витрати часу на їх виконання не перевищували:

  • у 2 класі – 45 хвилин;
  • у 3 класі – 1 год. 10 хв;
  • в 4 класі – 1,5 години.

Недопустимим є перевантаження учнів завданнями, які містяться в додаткових посібниках, зошитах з друкованою основою: зафарбовування малюнків, складання схем, таблиць, виконання додаткових завдань і вправ, написання домашніх творів тощо.

Завдання мають бути посильними для самостійного виконання. Не можна пропонувати завдання на невідпрацьований матеріал, який не пояснювався на уроці.

Недопустимим є домашнє завдання з написання рефератів.

Домашні завдання не задаються учням на вихідні, святкові та канікулярні дні.

Для учнів середньої та старшої ланки обсяг домашніх завдань має бути таким, щоб витрати їх часу на їх виконання не перевищували: в 5-6 класах – 2,5 години, в 7-9 класах – 3 години, в 10-12 класах – 4 години.

Нагадаємо, 29 вересня Житомир.info провів прямий ефір з вчителькою початкових класів Житомирської міської гімназії №3 Оксаною Сахневич та мамою школяра Юлією Пучич, де з’ясовував, чи потрібні домашні завдання у початковій школі і скільки їх має бути, щоб не травмувалася психіка дитини і батьків.

Як повідомляв Житомир.info, житомирських підлітків півтори місяця навчатимуть стресостійкості, лідерству та фінансовій грамотності: в Житомирі відбулося відкриття циклу занять із неформальної освіти.

Скрін-копії сторінок наказу з блогу Матвія Хренова

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі