Влада

Управління Держпраці направило позов до суду на Житомирський водоканал

10 October 2017, 09:25

Посадові особи управління Держпраці у Житомирській області перевірили стан дотримання законодавства з охорони праці і промислової безпеки у комунальному підприємстві «Житомирводоканал».

Про це інформує прес-служба управління Держпраці у Житомирській області.

«У результаті планової перевірки фахівці управління Держпраці зафіксували 85 суттєвих технічних порушень, які створюють загрозу життю та здоров’ю співробітників. Зокрема, деяких працівників підприємства допускають до виконання робіт без проходження попереднього медичного огляду, відповідного навчання і перевірки знань з охорони праці. Відсутня низка необхідних документів дозвільного характеру, серед якої дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Не проведені технічні огляди обладнання розміщеного в каналізаційно-насосній станції, відсутні протоколи високовольтних випробувань трансформаторних підстанцій та проведення випробувань опору ізоляції кабелів напругою вище 1000 В. Підприємством не оформлено і не зареєстровано декларацію відповідності матеріально-технічної бази умовам виконання робіт підвищеної небезпеки, тобто немає підтвердження, що працівники водоканалу під час виконання своїх обов’язків не ризикують власним життям та здоров’ям», - йдеться у повідомленні.

За інформацією управління Держпраці, працівники КП «Житомирводоканал», які виконують роботи в колодязях, не укомплектовані достатньою кількістю засобів індивідуального захисту у відповідності до «Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць». До того ж, відсутні протигази типу «Акваланг», які передбачені для виконання робіт під час виникнення аварії, та прострочений термін експлуатації ізолюючих протигазів. Також на підприємстві виявили порушення деяких пунктів Правил охорони праці під час роботи з інструментами та пристроями, Правил охорони праці на автомобільному транспорті, а також Правил техніки безпеки та промислової санітарії при експлуатації нафтобаз і автозаправних станцій.

«За результатами контрольного заходу, керівнику видано обов’язковий до виконання припис, попереджено про необхідність негайної зупинки експлуатації устаткування підвищеної небезпеки і виконання робіт підвищеної небезпеки. Управлінням Держпраці у Житомирській області направлено адміністративний позов до суду щодо заборони експлуатації каналізаційно-насосної станції, 10 трансформаторних підстанцій, 48 трансформаторів, автомобільного крану, газобалонного обладнання, встановленого на автомобілях підприємства, 9 одиниць ручного інструменту, зварювального напівавтомату, вантажопідіймальних механізмів і електродвигунів, електрозварювального апарату, автозаправної станції, а також відсторонення від роботи працівників каналізаційно-насосної станції, що користуються вантажопідіймальними механізмами та працівників хімлабораторії», - зазначають у прес-службі головного управління Держпраці у Житомирській області.

Директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін підтвердив Житомир.info інформацію про перевірку на підприємстві.

«На початку вересня була перевірка на водоканалі. Звичайно, були виявлені порушення, проте немає таких, які б зупинили діяльність підприємства. Рік тому цих порушень було в рази більше, і ми їх ліквідували. Я хочу вам сказати, що це нормальні практика Держпраці виявляти порушення, а підприємства – їх усувати. І це нормально – позов до суду. Наразі ми всі порушення усуваємо, і я впевнений, що на момент судового засідання ці порушення будуть усунені», - сказав Андрій Нікітін.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі станом на 1 вересня 2017 року налічується 16144 фізичних боржників за спожиті послуги водоканалу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі