Влада

Фонд енергоефективності дозволить зекономити до 50% енергоресурсів у багатоповерхівках, - Зубко

10 October 2017, 10:22

Міжнародні партнери України вже задекларували перший транш фінансування Фонду енергоефективності спільно з держбюджетом на 50 мільйонів євро.

Про це під час міжнародного форуму Сталої Енергетики SEF-2017 KYIV повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, - інформує прес-служба Мінрегіону.

«Початок роботи Фонду енергоефективності – це поштовх для розвитку бізнесу та можливість економити близько 50% енергоресурсів у багатоповерхівках. Для людей це означає зменшення сум в платіжках за ЖКГ. Щодо старту Фонду, то вже прийнято закон «Про Фонд енергоефективності», наразі готується нормативна база, яка затвердить його статут, дозволить обрати наглядову раду та закріпить процедури», - повідомляє прес-служба.

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що під час реалізації проектів Фонду банки працюватимуть напряму із клієнтами.

«Фонд працюватиме тільки із створення продуктів та технічних рішень, далі банки отримають співфінансування від міжнародних партнерів і бюджету України для реалізації цих проектів», — наголосив він.

Це означає, що люди зможуть швидко, без втручання чиновників і зайвих перепон отримати кошти на енергореконструкцію, ремонт чи утеплення свого будинку.  

«Плануємо всю нормативно-правову базу щодо роботи Фонду закінчити до кінця року. Реально Фонд запрацює вже у наступному році», — підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

На думку Геннадія Зубка, сьогодні стоїть питання не лише у підготовці нормативної документації, а у створенні відповідних комунікативних платформ, де можуть працювати енергоаудитори, енергосервісні компанії, проектні організації, управителі й голови ОСББ, які можуть без залучення держави обирати найкращих виробників за вигідною ціною, і найголовніше – зменшувати енергоспоживання.

«Сьогодні за тими проектами з енергоефективності, які  ми бачимо в рамках Фонду енергоефективності, зменшення споживання може досягати 50-60% на кожний будинок. Для прикладу, для стоквартирного будинку економія може складати на рік понад 500 тисяч гривень. Старт Фонду енергоефективності – це нові можливості та стимулювання розвитку суміжних ринків: виробництва будівельних матеріалів, виробництва та обслуговування технічного обладнання, будівництва, енергоаудиту, енергосервісу, енергоменджменту. Це – колосальний стимул для розвитку малого та середнього бізнесу, як в столиці, так і найменших населених пунктах нашої держави», – підкреслив урядовець.

Нагадаємо, екс-заступник мера Житомира з питань ЖКГ, заступник міністра регіонального розвитку Едуард Кругляк у 2015 році в Житомирі розповів про плани уряду зі створення Фонду енергоефективності, запуск якого планувався на 2016 рік.

Улітку 2017 року Верховна Рада у першому читанні прийняла закон «Про енергоефективність будівель»

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2017 року в Житомирі пройшла конференція на тему «Енергоефективність у житловому секторі України».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі