Місто

Провалля на Великій Бердичівській у Житомирі закрили дерев’яним щитом, скляний купол проектують

10 October 2017, 14:05

Виявлене у 2016 році підземелля на вулиці Великій Бердичівській у Житомирі забили дошками.

У цьому 9 жовтня пересвідчилась кореспондент Житомир.info.

За коментарем стосовно того, навіщо і чи надовго «законсервували» провалля, Житомир.info звернувся до головного архітектора Житомира Юрія Безбородова.

«Минулого тижня я зустрічався з проектувальником, він же – підрядник, який розробляє проект скляної споруди над підземеллям, схожий до тієї, що на бульварі в Одесі. Це житомирська фірма, яка робила цей скляний ковпак в Одесі, вона має досвід і уявлення про умови експлуатації  цієї споруди взимку, за низьких температур. Наступним етапом буде розробка кошторису, отримання погоджень і термінів виконання робіт, після чого розробляється ескіз скляного куполу. Зараз підземелля тимчасово «законсервоване», але воно в роботі. Фундамент та стіни провалля посилені залізобетонними конструкціями, щоб туди не потрапляла вода і не утворювалися тріщини. Щойно буде отримана вся документальна частина цього проекту, почнеться робота з будівництва та встановлення скляного ковпака. Навряд чи це ймовірно до кінця 2017 року», - розповів Юрій Безбородов.

Нагадаємо, у серпні 2017 року в тунелі працювали археологи-волонтери, які знайшли цікаві артефакти. Організатор археологічних досліджень в Житомирі Віктор Потапенко розповідав про ідею зробити на цьому місці безкоштовну виставку артефактів під склом, тематика якої буде змінюватися кожен місяць. У липні 2017-го ще не розпочали проектування скляного ковпака. 

Як повідомляв Житомир.info, 6 жовтня на Великій Бердичівській під час реконструкції тротуарів під землю провалився екскаватор, житомиряни виявили підземелля. Історики взялися вивчати випадково знайдене під час реконструкції тротуарів у центрі Житомира старовинне підземелля. На стінах виявленого 6 жовтня підземелля на вулиці Великій Бердичівській в Житомирі наявні сліди затоплення і вогню. Наприкінці жовтня 2016 року житомирські активісти досліджували підземелля без дозвільних документів. У Житомирі 19 жовтня на Замковій горі стартували археологічні розкопки. Під час розкопок на Замковій горі у Житомирі знайшли монети XVI століття, козацькі трубки та підземні ходи. У програмі «Тема дня» говорили про те, як довго триватимуть археологічні розкопки на Замковій горі і що буде зі знахідками.

Купол над давньогрецьким поселенням в Одесі, фото з Вікіпедії

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі