Влада

Жителям села в Житомирській області, яке постраждало від африканської чуми свиней, на 100% компенсують збитки

13 October 2017, 16:10

Жителям села Головки Малинського району Житомирської області, де 4 жовтня зафіксували спалах африканської чуми свиней (АЧС), на 100% компенсують збитки. Нині в селі оголосили карантин, що триватиме 40 днів.

Про це у коментарі Житомир.info повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита.

«Органи місцевого самоврядування оформлять відповідні документи, нададуть їх людям, щоб вони могли звернутися за компенсаціями. Жителям села Головки компенсують збитки. Я думаю, буде розрахована середня ринкова вартість за кожну голову. Їх опишуть, зважать. Держава передбачила 100% компенсації у випадку такої надзвичайної ситуації», – повідомив чиновник.

За його словами, на цей момент в селі оголосили карантин. Зоною спостереження визначили територію Малинського району по межі населених пунктів, які знаходяться на відстані 3 км від вогнища захворювання.

«В карантинній зоні вводяться карантинні обмеження на ввезення, а вивезення тварин категорично заборонено. В Головках і ближніх селах, які знаходяться в 4 кілометровій зоні, свині вже відсутні. У Головках їх умертвили, а в інших населених пунктах люди самі їх дорізали без права вивозу м’яса на продаж», – зазначив Олександр Шпита.

Національний експерт з комунікацій з громадами ФАО Олександр Рєвнівцев нагадав: попри те, що африканська чума свиней дуже серйозне захворювання, вона є безпечною для місцевого населення.

«Тому завжди забороняється вивезення будь-якої продукції з території, де знайдена АЧС. Плюс йде знищення всього поголів’я. Якщо треба знищити 1000 голів – знищують 1000, треба 5000 – знищують 5000. В Україні був випадок, коли довелося знищити 63 000 свиней. Але приватний сектор може розраховувати на 100% компенсації. Полтавський регіон виплачує в межах 32 грн/кг, в Сумській області – в межах 30 грн/кг», – сказав Рєвнівцев.

Нагадаємо, 4 жовтня в одному з районів Житомирської області виявили африканську чуму свиней. У визначених рішенням ДНПК при Малинській РДА №4 від 07.10.2017р. місцях піддано забою 25 голів свиней із населених пунктів, які входять в загрозливу зону.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці вересня 2017 року у трьох селах Ружинського району Житомирської області, які межують з небезпечним щодо африканської чуми свиней Козятинським районом Вінницької області, заборонили продавати м'ясо на стихійних ринках.

 Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі