Влада

У Житомирській обласній раді пояснювали, кому і на яких підставах планують виділити землю під мисливські угіддя

24 October 2017, 15:49

 Щоб обговорити проекти рішень щодо надання у користування мисливських угідь громадським організаціям, в Житомирській обласній раді влаштували зустріч 24 жовтня. У прес-центрі зібралися голови громадських організацій, які претендують на виділення мисливських угідь, а також активісти, яких обурила новина про те, що на сесії Житомирська облрада розглядатиме питання про виділення десятків гектарів землі громадським організаціям «Житомирська гарнізонна організація товариства військових мисливців та рибалок Збройних сил України», «Мисливське товариство «Козіївка» та «Мисливсько-рибальський клуб «Каштан».

Начальник управління з питань реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, реалізації проектів та програм виконавчого апарату обласної ради Микола Ковтуненко розповів про правові підстави розробки таких рішень.

«Офіційно, як і визначено законодавством, було розміщено для обговорення проект рішення на сайті обласної ради. 26 жовтня відбудеться постійна комісія по розгляду даних питань і далі вони будуть виноситися на сесію. Жодної унікальності у даних рішеннях нема. На сьогодні більше 90 суб’єктів господарської діяльності мають у користуванні мисливські угіддя. Загалом по області більше 2 млн га передано для ведення мисливського господарства. Найбільшими користувачами є державні лісогосподарські підприємства, а найбільший - це обласна організація українського товариства мисливців та рибалок. Разом зі своїми районними організаціями у користуванні даної організації знаходиться більше 1 млн га мисливських угідь. Є обмеження, які діють при наданні земель для ведення мисливського господарства. У першу чергу це обмеження, коли не можна надавати мисливські угіддя площею менше 3 тис га. Друга умова - це надання мисливських угідь на термін не менше 15 років. У цих умовах ми і діємо, коли розглядаємо подані клопотання про надання мисливських угідь», - розповів Микола Ковтуненко.

Активісти висловили свої претензії щодо виділення угідь:

«2062 громадських організацій у Житомирській області, і тут з’являється громадська організація військових рибалок та мисливців. Просто вибірковість дій обласної ради викликає питання. У цьому додатку низка майбутніх мисливських угідь знаходиться на території щойно створених ОТГ, але тут нема жодного погодження чи інформації про те, чи зв’язувалися з цими ОТГ», - сказав представник громадськості Ігор Пірожок.

«Так, законодавство змінюється, змінюються погоджувальні органи. Я думаю, що введуть і ОТГ як обов’язковий орган для погодження надання мисливських угідь. Але на сьогодні закон цього не передбачає. Ми просили організації звернутися до органів місцевого самоврядування за місцем розташування мисливських угідь, щоб вони знали, хто заходить, з якою метою. Закон не зобов’язує брати погодження з органами місцевого самоврядування. Те, що стосується житомирської гарнізонної організації товариства військових мисливців та рибалок ЗСУ, документи подані, належним чином оформлені і вони будуть розглядатися. Як вони розглянуться - це будуть вирішувати депутати», - зазначив Микола Ковтуненко.

Після годинного обговорення присутні так і не досягли порозуміння.

«Жодного кадастрового номера не вказано, жодної прив’язки не вказано. Ми зараз говоримо ні про що. Тому є підозри. Якщо до комісії наша організація не отримає цього, ми будемо дуже відверто виступати на комісії проти», - сказав Ігор Пірожок.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська облрада хоче віддати двом організаціям більше 20 тис. га під мисливські угіддя, а також додатково надати 8,5 га мисливських угідь громадській організації «Мисливсько-рибальський клуб «Каштан», яку заснували працівники лісгоспу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі