Місто

Як Житомирське управління автомобільних шляхів готується розчищати місто від снігу

26 October 2017, 14:49

Навали снігу обабіч дороги, лід та снігова каша – минулої зими житомиряни чи не щодня долали такі перешкоди, аби дістатися на роботу, навчання та чи просто, щоб вибратися зі своєї домівки. Якою буде цьогорічна зима: морозна, сніжна, або ж навпаки – поки невідомо. Про те, чи будуть готові до цьогорічних примх погоди місцеві комунальні служби – запитуємо у директора Житомирського управління автомобільних шляхів Сергія Янушевича. Тільки-но потрапивши на територію підприємства, Сергій Янушевич одразу веде показувати техніку, яка взимку виїде прибирати сніг

«Знімаються щітки, ставиться цей відвал і він працює, як звичайна одиниця техніки. Вони обладнані пружинним механізмом, який дозволяє обходити люки. Тут є гумова стрічка. Вони можуть заїжджати в такі місця, де звичайна техніка не зайде», - показує прибиральну техніку директор КП «ЖУАШ» Сергій Янушевич.

Таких машин на балансі підприємства поки чотири, однак, за словами Сергія Янушевича, вони не лише маневрені, а і багатофункціональні. Адже і розчищатимуть сніг, і розсипатимуть реагент.

«З переду буде стояти відвал для снігу і ззаду у нього буде стояти лійка для розкидання реагенту. Ці маленькі машини будуть розсипати саме бішофіт – це чистий реагент, який просто плавиться і у воду перетворює сніг», - розповідає директор КП «ЖУАШ».

Напоготові й великі навантажувачі, які будуть прибирати сніг, аби не утворювалися крижані вали на тротуарах, зупинках та поблизу них. За словами Сергія Янушевича, зупинки мають бути розчищені на 20-25 метрів в обидва боки від місця, де збираються люди. Окрім цього, цьогоріч створять таку собі «групу швидкого реагування» з 10 людей, які оперативно розчищатимуть тротуари, зупинки та пішохідні зони за допомогою мотоблоків.

«Сніг випав, у нього стоїть щітка зимова, вона більш жорстка, а з переду невеличкий відвал. Він на сторону згрібає сніг, одразу підмітає. В принципі він може вичищати сніг до асфальту. Це буде мобільна бригада швидкого реагування», - ділиться Сергій Янушевич.

Якщо підмітальні машини та мотоблоки іще не переведені на зимовий режим, то дві великі прибиральні машини вже напоготові.

«Ми зняли кузов і пилосос, замість нього поставили систему для розкидання бішофіту та соляної суміші. Якщо, наприклад, сьогодні вночі буде мороз і буде ожеледь, або випаде сніг, то мінімум дві великі машини у нас вже є. Також, у нас є ще декілька бочок, які також переобладнані та стоять у резерві. Техніка іще вся не переобладнана, але 2 листопада ми плануємо вже усю техніку виставити з відвалами, розкидачами, повністю обладнану, щоб люди були одягнені в комбінезонах і т. п», - говорить Сергій Янушевич.

Директор УАШу ділиться: наразі мають близько 8 тисяч тонн піско-сольової суміші. Що ж до бішофіту, то його закупатимуть незабаром по тендеру, плануючи витратити трохи більше 2 млн. грн.

«На сьогоднішній день закуплено близько 8 тисяч тонн піско-соляної суміші. Десь 1 тисяча тонн солі і майже 7 тисяч тонн піску. У нас вже приблизно є 40% піско-соляної суміші», - сказав директор КП «ЖУАШ».

Щоб вулиці міста не перетворювалися на снігові лабіринти, вже пропрацювали маршрути-схеми прибирання, по яким працюватимуть бригади. Директор також показує проект технологічної карти та каже, що відпрацьовані три сценарії по прибиранню снігу в залежності від інтенсивності опадів: слабкий снігопад, середній та сильний.

Якщо із прибиральною технікою більш-менш зрозуміло. Запитуємо: чи вистачить працівників підприємству, аби зробити «зимове прибирання» якісним.

«Працівників у нас завжди мало. Дуже багато фахових, класних спеціалістів поїхали закордон і їх в Україні вже немає. Тому ті люди, які у нас є, я кожного дня з ними спілкуюсь і я розумію, що це дійсно люди, які не дивлячись на не дуже велику зарплату переймаються роботою підприємства, відповідально ставляться. 99% з них – це дійсно нормальні, класні спеціалісти та хороші люди», - зізнається Сергій Янушевич.

На підприємстві налаштовані боротися із негодою та розчищати місто вдень і вночі, навіть вже обладнали кімнату перепочинку для чергових груп.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі