Влада

Зубко пообіцяв карати мерів та голів ОДА, які саботують початок опалювального сезону

27 October 2017, 14:59

Голови ОДА і місцеві адміністрації до вівторка повинні провести моніторинг і підготувати всі проблемні питання щодо проходження опалювального сезону по своїх областях. При виявлені фактів саботажу, бездіяльності і невчасного виконання обов’язків органами місцевого самоврядування, відповідні  матеріали будуть направлені до Генпрокуратури.

Про це наголосив 27 жовтня під час селекторної наради щодо проходження опалювального сезону віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Місцеве самоврядування зобов’язане відповідно до чинного законодавства сумлінно виконувати обов’язки перед своїми громадянами, які їх обирали і, які їм обіцяли надавати якісні послуги. В першу чергу, це ЗУ «Про органи місцевого самоврядування», стаття 30, яка зобов’язує місцеву владу здійснювати управління комунальними підприємствами. А це – вчасний запуск і вчасна подача тепла до домівок наших українців. Також, це ЗУ «Про теплопостачання», стаття 19», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр нагадав про кримінальну відповідальність голів органів місцевого самоврядування за неналежне виконання своїх обов’язків.

«Стаття 367 Кримінального кодексу України, частина 1 і частина 2, яка передбачає ув’язнення до 5 років за неналежне виконання своїх обов’язків, або невиконання обов’язків, яке призвели до значних наслідків. Тому, я прошу всіх схаменутися і перестати перекладати свою управлінську неспроможність на центральні органи влади або ОДА», - наголосив урядовець.

Геннадій Зубко в черговий раз підкреслив, що місцеві адміністрації здійснюють державний контроль, а управління, згідно законодавства і, маючи можливості і повноваження, здійснюють органи місцевого самоврядування. Він також нагадав, що доходи місцевих бюджетів за 9 місяців поточного року зросли на 31 млрд грн і вперше за історію України склали 50% від загального держбюджету. Тобто фінансова достатність місцевого самоврядування дає йому можливість якісно надавати послуги своїм громадянам.

«Сьогодні у деяких органів місцевого самоврядування є спокуса заощадити на житлово-комунальних послугах, які повинні бути надані мешканцям. Ідеться про те, аби пізніше готувати комунальні системи до опалювального сезону і пізніше підключити тепло. Наголошую, що закон зобов’язує вас вчасно подати тепло в оселі українців. За умови зниження температури на вулиці, потрібно включатися, незалежно від того, хочете ви зекономити, чи ні. Хворі діти за рахунок економії – це злочин», — зазначив Геннадій Зубко, звертаючись до представників влади на місцях.

Віце-прем’єр нагадав, що у разі пониження температурного режиму на вулиці протягом трьох діб на рівні 8 градусів, а у приміщенні дитячих і дошкільних закладів – нижче 16 градусів – має бути включене опалення. «ОДА, маючи відповідні повноваження державного контролю, мають моніторити такі ситуації і оперативно реагувати», — підкреслив урядовець.

Водночас, прес-служба Житомирської облдержадміністрації повідомляє, що станом на 27 жовтня всі 928 котелень в області забезпечують жителів районів та міст теплом.

Про це доповів голова Житомирської ОДА Ігор Гундич на селекторній нараді, яка проходила під голосуванням віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка.

«У зв’язку з погодними умовами керівник області підписав розпорядження про початок опалювального сезону ще 3 жовтня. В першу чергу опалення підключили у лікарнях, дитячих дошкільних та загальноосвітніх закладах Житомирщини. І вже 10 жовтня на Житомирщині 1771 соціальний об’єкт підключили до теплопостачання. За інформацією департаменту містобудування, архітектури, будівництва та ЖКГ облдержадміністрації, тепловою енергією забезпечені 697 дитячих навчальних закладів, 717 загальноосвітніх шкіл, 46 лікарень та 1893 житлові будинки. 23 котельні у цьому році переведені на альтернативні види палива. А також у 44,8% житлових будинків встановлені теплові лічильники», - інформує облдержадміністрація.

Фото з сайту ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі