Політика

ОПОРА під час виборів в ОТГ у Житомирській області задокументувала 19 інцидентів

30 October 2017, 15:48

Про найбільш типові порушення, які виявили спостерігачі громадянської мережі ОПОРА під час виборів голів та депутатів ОТГ 29 жовтня, розповів координатор громадського спостереження за виборами у Житомирській області Тарас Чмут.

Він нагадав, що вибори відбувалися у 13 об’єднаних територіальних громадах: Ємільчинська, Любарська, Брониківська, Піщівська, Словечанська, Овруцька, Курненська, Мартинівська, Соколівська, Пулинська, Радомишльська, Глибочицька, Оліївська.

«Вибори відбулися, зараз йде процес встановлення результатів волевиявлення і підбиття підсумків. Сумарно ми опрацювали, задокументували, зарахували 19 інцидентів. По частині з них були подані заяви до поліції, було викликано «102», або написане звернення до поліції щодо подальшого розслідування. Тенденції: низьке технічне забезпечення ДВК - на більшості комісій, де ми були, були проблеми з виборчими скриньками, а також з кабінками для голосування. Також не всі приміщення, особливо в сільській місцевості, були підготовлені. Десь не було сейфу, десь не було опалення, десь не було самих кабінок, а була окрема кімната для голосування. Низький рівень підготовки дільничних комісій зазвичай проявлявся в самостійному трактуванні законодавства, спробах дозволу або прийняття рішень про голосування мешканцям села без паспорта, оскільки всі всіх знають і всі свої, ну і трактування певних інших норм щодо ранкового засідання, а також підрахунку голосів. Спроби голосування без документів – у сільській місцевості дуже популярно. У двох випадках там, де були наші спостерігачі, були такі ситуації. Робилися зауваження, викликалася поліція, порушення було вичерпане», - розповів Тарас Чмут.

Також він зазначив, що на двох дільницях були виявлені проблеми з бюлетенями:

«В Овруцьому районі і в м. Радомишль було по три бюлетені. Суть в чому? Бюлетені мали певну систему захисту, яка встановлена відповідною територіальною комісією. Бюлетені були просто чисті - правильно продруковані, але без захисного маркування, інші бюлетені були просто порожні. На двох дільницях в с. Рокитному і в Пилиповичах наші спостерігачі фіксували голосування без документів, на трьох дільницях, чомусь в Овруцькій ОТГ це було популярним, нами фіксувалося, що виборці псували бюлетені. У двох випадках це були чоловіки у стані алкогольного сп’яніння, як потім поліція встановила, їхні дії не зовсім піддаються логіці, тому що один з них хотів проголосувати, потім не хотів голосувати, потім порвав бюлетень, потім спробував вкинути його в скриньку, йому завадили, він сказав, що йому ці вибори не треба, він хоче йти, тобто не зовсім адекватні дії. На одній з дільниць в Кам’яному Майдані Новоград-Волинського району під час підрахунку голосів зникло світло», - зазначив Тарас Чмут.

За його словами, представники політичних партій і члени комісій телефонували на гарячу лінію громадянської мережі ОПОРА, аби повідомити про порушення або, коли не знали, як діяти у певній ситуації.

«В цілому вибори відбулися досить позитивно. Ті проблемні моменти, про які ми говорили перед виборами, вони справдилися стосовно якості підготовки членів комісії і забезпечення, втім не було нами зафіксовано якихось серйозних втручань у виборчий процес саме в день голосування», - зазначив Тарас Чмут.

Нагадаємо, громадянська мережа ОПОРА розповіла про явку виборців на перші вибори в 13 ОТГ Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, у зв’язку з виборами в ОТГ поліція Житомирської області працювала в посиленому режимі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі