Влада

Більшість хвороб травної системи у дітей в Житомирській області спричинене неякісним харчуванням, - лабораторний центр

8 November 2017, 09:19

У Житомирській області 50% хвороб органів травлення у дітей припадає на неповноцінне та неякісне харчування.

Про це 7 листопада повідомив сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з посиланням на лікаря з гігієни дітей та підлітків Олександру Сокур.

«Закон збалансованого харчування передбачає постійне надходження в організм необхідної кількості білків, жирів, вуглеводів та інших важливих поживних речовин, кожній із яких належить своя особлива роль в обмінних процесах організму. У Житомирській області, як і в Україні в цілому, зберігається високий рівень загальної захворюваності. Особливе занепокоєння викликають захворювання органів травлення, які у структурі загальної захворюваності займають третє місце. Серед факторів, що впливають на зростання хвороб органів травлення у дітей, 50% припадає на неповноцінне та неякісне харчування», - інформує сайт лабораторного центру.

За даними держустанови, фахівцяі територіальних відділів обласного лабораторного центру обстежили 537 дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. За цей період було здійснено 5583 санітарно-гігієнічних досліджень (калорійність, нітрати, пестициди, радіонукліди, вода), 16028 мікробіологічних досліджень (гігієнічні змиви, кулінарні вироби, ієрсинії, вода).

«Із проведених лабораторних та інструментальних досліджень не відповідали гігієнічним вимогам результати досліджень калорійності у загальноосвітніх навчальних закладах Житомирського, Баранівського, Коростишівського, Андрушівського, Ружинського, Любарського, Малинського, Новоград-Волинського, Житомирського районів та дошкільних закладах Черняхівського, Андрушівського району, що свідчить про недокладання продуктів у страви. Мало місце перевищення нормативних показників по вмісту нітратів в овочах у дошкільних закладах Ружинського, Андрушівського, Попільнянського районах та школах Бердичівського району», - інформує лабораторний центр.

За даними сайту, при проведенні мікробіологічних досліджень страв та гігієнічних змивів найбільший відсоток відхилень зареєстровано у Андрушівському, Романівському, Попільнянському, Брусилівському, Любарському, Коростенському, Коростишівському, Пулинському районах, де в дошкільних та загальноосвітніх закладах були висіяні бактерії групи кишкової палички.

Харчування дітей залишається незбалансованим, фізіологічні норми вживання основних продуктів, таких як м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, овочі, фрукти тощо не виконуються, а 27% із досліджених проб води  не відповідали  гігієнічним вимогам за рахунок перевищення вмісту нітратів, заліза та за бактеріологічними показниками. Вживання такої води може спричинити інтоксикацію, порушення дихальної та серцевої недостатності, гіпоксію, анемію, інфекційні та вірусні захворювання, - констатують фахівці.

«Вищевикладене свідчить, що в організації харчування школярів залишається невирішеною ціла низка важливих питань щодо харчування дітей організованих колективів», - резюмує держустанова.

Чим годують дітей у шкільних їдальнях Житомира, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі