Місто

Житомиряни збираються прийти на сесію, щоби розказати депутатам про «екологічне лихо» в районі паперової фабрики

8 November 2017, 18:19

До редакції Житомир.info звернулися жителі мікрорайону «Паперова фабрика», які обурені масовою вирубкою дерев, що відділяють їхній мікрорайон від промислової зони і, по суті, захищають від шкідливих випарів підприємств. Активні сусіди об’єдналися в ініціативну групу і вже понад рік оббивають пороги владних кабінетів.

За словами житомирянки Тетяни, на тому місці завжди був ліс, там відпочивали люди, влаштовували суботники. Навіть садочок, який знаходиться неподалік, раніше мав окрему територію у цьому лісі, куди вихователі виводили дітей на прогулянки.

«Я в цьому районі прожила все життя. Моя мати навіть будувала паперову фабрику. Близько року тому ми почали бити на сполох. Ми помітили, що лісові насадження біля паперової фабрики почали танути. Нам дуже цікаво, що відбувається з нашими деревами у лісі. Таке враження, що їх навмисно заражають хімікатами. Хлопці ходили дивитися, то розказують, що бачили, як їх заливають кислотою. Дерево вкривається якоюсь пліснявою і всихає. Ми ходили на паперову. Вони кажуть – ми вам засадимо новий ліс. Цим деревам по 70 років. Ви уявіть, скільки ми будемо чекати, щоб ліс виріс до такого ж рівня?», – розповідає жінка.

Згідно з кадастровою картою України, нині ділянки по обидва боки вулиці Слобідської – у приватних руках.

Житель мікрорайону Дмитро Антонець припускає, що землю передавали з порушеннями.

«Ми не знаємо, чия це земля була, хто давав дозвіл змінити цільове призначення цих ділянок. Ми були в усіх інстанціях з питанням – кому земля належала у 2008 році, хто нею розпоряджався? Але відповіді на це запитання нам не дають. За нашою інформацією, колись сюди запросили спеціаліста з Вінниці, який дав оцінку, що лісу тут практично нема. Тобто, його списали по паперах. І тоді почали цю землю ділити на ділянки для садівництва. Зараз там по документах нічого нема. Хоча, по факту, ліс є, і кожен може приїхати та переконатися в цьому. Спершу у нас була інформація, що це земля Станишівки, потім Житомира, потім почали казати – Слобідська, потім – це корабельний ліс… Але представники картонного комбінату говорили, що це Станишівка. У Станишівці кажуть, що відповідають лише за землю в межах села, і посилають в районну раду. Ми подали запит і чекаємо, коли дадуть відповідь», – розповів Дмитро Антонець.

Відповідно до генерального плану міста, земельні ділянки вздовж вулиці Слобідської віднесені до територій зелених насаджень загального користування та зелених насаджень спецпризначення. Попри те, що вони знаходяться у Житомирі, розпоряджається ними Станишівська сільська рада.

Про це повідомили в департаменті містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради у відповідь на запит Житомир.info.

«Рішень Житомирською міською радою щодо передачі земельних ділянок у приватну власність по обидві сторони вул. Слобідської в місті Житомирі не приймалося. При цьому зазначаємо, ділянки лісу вздовж вул. Слобідської розташовані на вкрапленому в адміністративні межі міста Житомира масиві земель Станишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області», – йдеться в повідомленні.

Люди нарікають, що до їхніх проблем нікому немає діла, тому вирішили прийти на сесію Житомирської міської ради 9 листопада, щоби розказати депутатам про «екологічне лихо» в районі паперової фабрики.

«Ми прийдемо на сесію. Це питання нашого життя, бо там, якщо все виріжуть, то там буде зона промислова. Ліс – бар’єр між нашими будинками і підприємствами. Якщо його знищать, то район стане зоною екологічного лиха», – говорить житомирянка Тетяна.

Як повідомляв Житомир.info, житомиряни перекривали проспект Незалежності, бо не хочуть заправки біля своїх будинків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі