Місто

Житомирська влада пообіцяла допомогти жителям мікрорайону «Паперова фабрика», створили ініціативну групу

9 November 2017, 14:54

Кількадесят обурених жителів мікрорайону «Паперова фабрика» прийшли на сесію Житомирської міськради 9 листопада просити у депутатів допомоги.  Люди протестують проти масової вирубки лісової смуги, яка відділяє їхні будинки від промислової зони та захищає від шкідливих випарів паперової фабрики.

«Паперова фабрика загадила екологію і вирізає дерева. Щоб приховати злочин, яким отруюють не лише дерева, але і людей. Сьогодні люди прийшли з плакатами саме з цього питання, бо сьогодні помирають дерева, а завтра помруть люди через свавілля на картонному комбінаті під керівництвом Олега Карпеки. Сьогоднішній наш виступ – це прохання про захист і допомогу», - каже активіст Олексій Васьковський.

«Вимагаємо сьогодні поставити в пріоритет питання екології та майбутнього наших дітей, бо ми маємо тяжке становище. Ми зіштовхнулися з безвідповідальністю корупційних чиновників, наша точка зору замовчується. Навколо наших будинків розвели токсичні звалища, в повітрі багато отруйних решток від роботи промислової зони, та ще й забирають останню можливість дихати чистим повітрям, яке забезпечує нам наша лісова санітарна зона. Справа в тому, що цю землю у нас вкрали «недобитки» Партії Регіонів незаконними рішеннями. А сьогодні нам кажуть, що це приватна власність, і на ній будують промислові потужності такі люди, як Карпека Олег Олександрович, який є членом провладної партії. Хочемо використати цю трибуну для того, щоб нас почули всі органи влади, у тому числі Генпрокуратура, СБУ, Нацполіція, Адміністрація Президента, та відреагували належним чином. Просимо депутатський корпус посприяти поверненню 126 ділянок, скасувати незаконне рішення про ці ділянки, і передати їх у власність держави, як це було завжди. Зупинити всі роботи з будівництва та вирубки, встановити відповідальних осіб та забов’язати їх компенсувати наші втрати за їх кошт, посадити нові дерева та допомогти в озелененні нашого району. Також просимо долучитися до благоустрою району «Паперова фабрика» депутатський корпус і міського голову», - зачитує звернення від жителів Дмитро Антонець.

Інтереси житомирян захистити потрібно, певен міський голова. Разом із тим, Сергій Сухомлин зауважує: землі, про які йде мова, не належать місту.

«Це наші люди, вони живуть у місті і ми маємо захищати їхні інтереси. Але, щоб всі розуміли, ці землі на яких ведеться будівництво,  - землі району. Ми там не видаємо ні дозволів, не змінюємо цільове призначення, не надаємо декларацію на будівництво. Місто має до того опосередковане відношення. Але люди прийшли, і ми не маємо права не реагувати на це. Тому у мене є до вас пропозиція: давайте створимо ініціативну групу, візьмемо керівництво фабрики і разом вирішимо цю проблему», - пропонує обуреним житомирянам мер Сергій Сухомлин.

Люди переконують: вже намагалися порозумітися з керівництвом комбінату, але замість вирішення питання отримали низку залякувань і погроз. Втім, Сергій Сухомлин переконує, що зможе організувати зустріч двох сторін та провести спільні переговори.

Підтримати зневірених жителів мікрорайону «Паперова фабрика» закликають і деякі депутати.

«Я б хотіла закликати нас внести сьогодні в порядок денний зазначене звернення громадян і прийняти по ньому рішення. Ми маємо вже на цій сесії звернутися до керівництва районної ради, правоохоронних органів, державної екологічної інспекції щодо озвученої проблеми і діяти паралельно. Діалог можна налагоджувати, але й офіційні звернення сесія має прийняти», - говорить депутат Житомирської міської ради Наталія Леонченко.

«Дуже прикро, що у нас в місті діє промислова зона з такими «варварськими» підходами. У Європі чи тих країнах, які прагнуть до Європи, компанія, яка виробляє промислові викиди, повинна знаходити порозуміння з людьми. Вона має чинити навпаки: встановлювати майданчики, робити благоустрій прибудинкової території, але аж ніяк не погрожувати. Готуючись до ініціативної групи, варто було б підняти документацію, скільки податків і куди сплачується компанією, і які вона приносить блага для нашого міста. Можливо, це підприємство є справжнім варваром у всіх розуміннях», - зауважує  депутат Житомирської міської ради Ірина Ярмоленко.

У результаті півгодинних перемовин Сергій Сухомлин пообіцяв влаштувати зустріч представників міської влади, ініціативної групи жителів мікрорайону з керівництвом комбінату 10 листопада о 10.00 в прес-центрі Житомирської міськради.

Фоторепортаж із сьогоднішнього засідання сесії дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, житомиряни збиралися прийти на сесію, щоби розказати депутатам про «екологічне лихо» в районі паперової фабрики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі