Політика

На сесії Житомирської міської ради говорили про дефіцит бюджету, «хотєлкі» депутатів і нового першого заступника

10 November 2017, 10:47

Невиконання міського бюджету за січень-жовтень поточного року становить 88,7 млн грн, дефіцит бюджету розвитку – 267 млн грн.

Про це на сесії Житомирської міської ради 9 листопада доповів директор департаменту бюджету та фінансів Сергій Гаращук.

«До міського бюджету надійшло протягом 9 місяців 904 мільйони гривень власних надходжень. Стосовно трансфертів з державного бюджету – вони надійшли в повному обсязі відповідно до помісячного розпису. Власна частина доходів бюджету не виконана на 67,5 млн грн, рівень виконання – 93%. За місяць ситуація суттєво не змінилася, виконання по результатам 10 місяців: до міського бюджету надійшло 1 млрд 28,6 млн грн власних доходів. Невиконання – 88,7 мільйони, рівень виконання – 92%. Що стосується видаткової частини – ситуація суттєво не змінюється. За результатами 9 місяців профінансовані всі зобов’язання розпорядників коштів: виплачена заробітна плата, розрахунки по енергоносіях, всі зобов’язання профінансовані в повному обсязі. Разом з тим, напружена ситуація не зникає: на сьогоднішній день ми здійснюємо фінансування лише захищених статей бюджету. Що вдасться зекономити до кінця року по загальному фонду – буде спрямоване на оплату капітальних витрат. Разом з тим, з бюджету розвитку є необхідність провести ряд надзвичайно важливих виплат, це – заробітна плата працівникам трамвайно-тролейбусного управління, електроенергія водоканалу і таке інше», - пояснив Сергій Гаращук.

Голова фракції ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк нагадала, що відповідальним за бюджет є саме директор фіндепартаменту та бюджетна комісія, членом якої вона є.

«Проблема того, що відбулося, є проблемою бюджетної комісії, я це стверджую. Приносяться в бюджетну комісію листи, звернення, приходять керівники підприємств і голова бюджетної комісії це все без погодження приймає, і інколи навіть про це не знають профільні заступники... Тому Сергій Іванович, наведіть лад в роботі бюджетної комісії, щоб вона працювала в правовому полі», - звернулося до мера Любов Цимбалюк.

Депутат від ВО «Свобода» Олег Черняхович, який очолює комісію з питань житлово-комунального господарства, зауважив на відсутності інформації про дефіцит бюджету.

«Ми в профільній комісії взагалі не знали, що існує дефіцит бюджету і тому спокійно вносили пропозиції щодо збільшення видатків, і наші рекомендації приймалися сесією. Щоб цього не траплялося в майбутньому, можливо всі ці наші пропозиції має затверджувати Сергій Петрович (Гаращук) чи він має бути присутнім на кожній нашій комісії, щоб доповідати, що не можна збільшувати, бо в нас у майбутньому великий дефіцит (бюджету)», - наголосив Олег Черняхович.

Директор департаменту бюджету та фінансів пояснив, що були попередження про дефіцит бюджету, але комісії на них уваги не звертають.

«Ситуація утворилася тому, що протягом другого півріччя з сесії в сесію збільшувався бюджет за видатками необґрунтовано. Під проекти рішень про затвердження програм, коли виділяли додаткові гроші, фіндепартаментом надавалися відповідні зауваження, що немає фінансового ресурсу і такі зміни можливі виключно за рахунок перерозподілу асигнувань... Збільшити видатки на 267 мільйонів – це нереально і це призведе до утворення кредиторської заборгованості», - пояснив Сергій Гаращук.

Він також відповів на запитання депутата від Об’єднання «Самопоміч» Олександра Рибака щодо ситуації з виплатою зарплат медиків.

«Наразі ціна питання – 45 мільйонів, два місяці потреба в коштах – листопад-грудень. Ситуація не тільки у нас, а в цілому по Україні є напруженою. Очікуємо розподілу стабілізаційної дотації Уряду. За рахунок власного ресурсу 45 мільйонів знайти в наших умовах – це нереально», - сказав Гаращук.

Директор фіндепартаменту Сергій Гаращук

Любов Цимбалюк наголосила, що мер має зупинити «хотєлкі» депутатів.

«Такої кількості депутатів – керівників комунальних підприємств і установ ніколи в депутатському залі не було, це раз. По-друге, вони самостійно приходять в бюджетну комісію і приносять свої забаганки і оці «хотєлкі». Тому потрібно зупинити цей процес, не має ніхто приходити самостійно і домовлятися один з одним проголосувати якесь виділення коштів. Не може без вашої візи прийти ні один документ в комісію, не може голова бюджетної комісії не погоджувати з начальником фіндепартаменту і з вами, як з міським головою, що гроші закінчилися, а їх розподіляють», - заявила Цимбалюк.

Нагадаємо, бюджетну комісію міської ради очолює депутат від Блоку Петра Порошенка, колишній радник мера Юрій Мойсеєв. На сесії 9 листопада він був відсутній.

Мер Сергій Сухомлин пояснив, що багато коштів виділялося на зарплати працівникам комунальних підприємств та установ.

«Дохідна частина бюджету трохи теж була завищена. І причому тут керівники комунальних підприємств? За рік ми додатково виділили кошти трамвайно-тролейбусному управлінню – близько 50 мільйонів гривень. Ці кошти були передбачені в програмі, але в бюджеті ми їх не передбачили. Це комунальне підприємство, на яке більше всього виділили коштів, там немає керівника-депутата. Теплокомуненерго виділялися кошти на погашення боргів по газу, зараз немає приросту боргів по газу, а навіть є скорочення. Там теж немає директора-депутата і не треба тут на депутатів перекладати. Водоканал – та ж сама ситуація», - відповів мер Житомира голові фракції ВО «Батьківщина».

Олександр Ракович, який очолює фракцію Радикальної партії Олега Ляшка, зауважив, що проблеми з бюджетом пов’язані, зокрема, з відсутністю першого заступника мера.

«У нас проблеми на останніх сесія виникають з питаннями землі і бюджету. Це наслідок того, що в нас немає першого заступника, який відповідає за цю ділянку роботи. Міський голова загружений, він не розірветься, ми все це розуміємо. Тому я закликаю і одночасно прошу на наступну сесію визначитися і зробити злагодженою роботу бюджетної комісії й інших комісій», - сказав Ракович.

Мер відповів, що готовий приймати пропозицію по кандидатам на посаду свого першого заступника.

Нагадаємо, на сесії міської ради 9 листопада депутати погодили звільнення заступника мера з питань ЖКГ Олександра Фещенка та призначення на цю посаду Сергія Кондратюка.

Як повідомляв Житомир.info, за інформацією директора фіндепартаменту, зараз обсяг бюджету розвитку Житомира становить приблизно 550 млн грн, а на стадії формування він був трохи більше 300 мільйонів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі