Влада

Житомирські десантники носитимуть марунові берети замість блакитних і відзначатимуть професійне свято 21 листопада

13 November 2017, 14:32

Високомобільні десантні війська змінюють назву, форму одягу, ба навіть день свого професійного свята. Відтепер останні називатимуться Десантно-штурмовими військами, носитимуть марунові берети замість блакитних та святкуватимуть день десантника 21 листопада.

«Назва десантно-штурмові війська більш точно відображає суть бойового застосування і принцип бойового застосування підрозділів, які зараз рахуються у складі ВДВ. Традиція обирати професійні свята, у тому числі військово-професійні, на день святого, який є покровителем, не є новою. Зокрема, як відомо, архістратиг Михаїл є покровителем парашутистів і воїнів десантників. Ніхто і ні в якому разі не відхрещується від блакитного берета – це наша пам’ять, наші загиблі хлопці, які були одягнені в ц. уніформу. Але у будь-якому процесі наступає час змін. Ми зупинилися на формі одягу, яка притаманна воїнам-десантникам більшості країн світу, яка є традиційною для підрозділів цього профілю», – розповідає командувач ВДВ ЗСУ Михайло Забродський.

Десантники певні: такі новації підуть лише на краще.

«У мене батько служить у ВДВ, і я завжди хотів рівнятися на нього. Завжди мріяв носити голубий берет і тільняшку, стрибати з парашуту. Зараз в Україні все іде на поліпшення, і тому ми повинні відповідати стандартам НАТО, Європи та світу», – говорить солдат строкової служби ВДВ ЗСУ Юрій Сомик.

«Змінюється як форма, так і забезпечення, і берет наш змінився. Наш берет став кольору марун. Я вважаю, що це нормально. Зміни повинні відбуватися, адже зміни відбуваються в усьому. Блакитний берет у мене залишиться, я йому віддам шану, тому що це історія, і я з ним прийшов служити, я з ним воював», – каже військовослужбовець ВДВ ЗСУ Олег Владичко.

«Блакитний берет – це стан душі. Мій берет пройшов зі мною все: аеропорт, виконання усіх бойових завдань, промзону. Але наступає час змін: змінилась підготовка, змінились війська. Тому ми готові і вітаємо нові десантні символи», – ділиться начальник 199-го навчального центру ВДВ ЗСУ Сергій Гурін.

«Ми жили зі старими символами – символами, які нам передав Радянський Союз, символам, які зараз несуть окупанти, наші так звані брати зі Сходу. Ось один із цих символів – блакитний берет, з яким служив і я, з яким служили інші ветерани. На щастя він йде в минуле. На сьогодні наші символи мають бути іншими», – додає ветеран ВДВ Сергій Уланов.

Як повідомляв Житомир.info, новим командуючим силами АТО став депутат Житомирської облради, командувач десантно-штурмових військ Збройних Сил України, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

Фото зі сторінки у Facebook Командування ВДВ ЗСУ

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі