Влада

Департамент соцзахисту Житомирської міськради розробив програму для виконання рішень суду по пільгах

13 November 2017, 17:40

Департамент праці та соціального захисту населення Житомирської міської ради для забезпечення виконання рішень суду розробив проект спеціальної програми.

Проект рішення виконкому про погодження міської Програми для забезпечення виконання рішень суду на 2017-2020 роки 13 листопада опублікований на сайті міської ради.

«Міська Програма для забезпечення виконання рішень суду на 2017-2020 роки розроблена з метою виконання судових рішень, що надходять до департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської міської ради, управлінь праці та соціального захисту населення Богунської та Корольовської районних рад м. Житомира, які отримують кошти з міського бюджету в процесі виконання ними своїх повноважень», - зазначається у проекті.

На фінансування програми планують виділити з міського бюджету 300,9 тис. грн, причому всі кошти – на 2017 рік.

Причиною розроблення програми стала заборгованість по компенсаційним виплатам за пільговий проїзд окремих категорій громадян на залізничному транспорті та за надані послуги зв’язку пільговим категоріям населення, яка виникли через наявність встановлених законами пільг та відсутність у Дердбюжеті-2016 відповідної субвенції місцевим бюджетам на здійснення зазначених видатків. Крім того, на погашення кредиторської заборгованості, яка виникла на початок 2016 року через недофінансування цієї субвенції у 2015 році, та інших попередніх роках, кошти також не були передбачені, внаслідок чого виникла заборгованість по компенсаційним виплатам за проїзд та послуги зв’язку пільговиків.

«Існує питання, яке значно ускладнює, а за окремими статтями і унеможливлює виконання функції соціального захисту на належному рівні. Так, заблоковано рахунки департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської міської ради і передбачено безспірне списання коштів на користь ДТГО «Південно-Західна залізниця» (заборгованість за період 01.01.2013 - 31.12.2015 складає 3512,6 тис. грн.), ПАТ «Укрзалізниця» (заборгованість за 2016 рік складає 3318,4 тис. грн.). З червня 2017 року заблоковані рахунки та передбачено безспірне списання на користь ПАТ «Укртелеком» (заборгованість за 2015 рік складає 165,0 тис.грн., судовий збір – 2,5 тис.грн.). Також  закінчено провадження у справі за позовом ПАТ «Укртелеком» щодо стягнення заборгованості по субвенції за період з 01.01.2016  по 30.09.2016 в сумі 1551,6 тис. грн., отримано ухвалу про відкриття провадження за позовом ПАТ «Укртелеком» щодо стягнення з департаменту 516,7 тис. грн. недоотриманої субвенції за жовтень – грудень 2016 року», - йдеться в описі проблем у проекті програми.

Зазначається, що департамент праці та соціального захисту населення Житомирської міської ради неодноразово подавав звернення до органів влади різних рівнів. Проте, на даний час питання фінансування встановлених державою пільг не вирішено.

Крім того, в зв’язку з несплатою управлінням праці та соціального захисту населення Богунської районної ради м.Житомира виконавчого збору по 27 постановам на загальну суму 156,6 тис. грн. відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Управління Державної казначейської служби України у м. Житомирі Житомирській області з 08.02.17 заблокувало рахунки управління.

У зв’язку із блокуванням рахунків стала неможливою:

- оплата за придбання житла інвалідам війни та родинам загиблих учасників АТО;

- оплата за професійне навчання учасників бойових дій із числа учасників АТО;

- оплата послуг зв’язку;

- закупка проїзних квитків в ЖТТУ для державних соціальних інспекторів, канцелярських виробів та інших витратних товарів для повсякденної діяльності;

- оплата програмних продуктів МЕДОК;

- обслуговування комп’ютерної техніки (заправлення картриджів та поточний ремонт);

- стало неможливим відправлення кореспонденції за відсутності конвертів та марок.

«Таким чином, виникла ситуація, коли виконавчі органи у сфері соціального захисту не мають практичної можливості виконувати покладені повноваження. Згідно зі статтею 1291 Конституції України судові рішення ухвалюються іменем України і є обов’язковими до виконання. При цьому законодавством України визначено механізм виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, прийнятих судами, а також іншими державними органами (посадовими особами), які відповідно до закону мають право приймати такі рішення. Зокрема, пунктом 25 Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 № 845, визначено можливість прийняття органами місцевого самоврядування окремих бюджетних програм для забезпечення виконання рішень суду», - наголошують розробники програми.

Як повідомляв 7 листопада на сайті міської ради був опублікований проект рішення виконкому «Про затвердження Порядку використання коштів міського бюджету на відшкодування вартості проїзду громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі