Місто

Студенти перевірили мову вивісок та реклами у Житомирі: українською – 65%

14 November 2017, 13:58

Яка мова переважає у вивісках, оголошеннях та рекламі в Житомир – цю тему обговорювали 14 листопада в Житомирському державному університеті ім. І.Франка студенти та науковці за круглим столом в рамках відзначення Дня української писемності та мови.

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

«Навчально-науковий інститут філології та журналістики вже традиційно проводить до Дня української писемності та мови анкетування про стан мови в нашому обласному центрі. Цьогоріч ми вирішили проаналізувати, якими очима обласний центр дивиться на свого мешканця та разом зі студентами провели лінгвоаналіз вивісок, оголошень та реклами з міських вулиць», – сказав доктор філологічних наук Віктор Мойсієнко.

Був проведений лінгвоаналіз вивісок, оголошень та реклами з вулиць Київська, Велика Бердичівська, Вітрука, Покровська, Театральна, Михайлівська, Хлібна, Леха Качинського, Чуднівська, проспект Миру, майдан Соборний та майдан Перемоги. Усього студенти виписали 1305 назв, з них 855 (65,5%) були українською мовою, іноземними – 355, змішаних назв – 95. Також зафіксовані китайські, корейські та японські назви, але лише латинською та кириличною графікою.

«Науковці та студенти після лінгвоаналізу дійшли висновку, що загалом місто Житомир поки що дивиться переважно українськими окулярами, а російська мова, яка ще донедавна домінувала на вуличних вивісках Житомира, поступається іншим іноземним, передовсім англійській.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії обласної ради 2 листопада депутати проголосували за проект рішення, підготовлений головою фракції ВО «Свобода», про подолання наслідків радянської окупації в мовному середовищі Житомирської області.

 

Фото з сайту ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі