Місто

Житомиряни в соцмережі обговорюють знесення балкону на столітньому будинку, висловився й головний архітектор

14 November 2017, 21:50

14 листопада у соцмережі Facebook житомиряни почали активного обговорювати знесення балкону на столітньому будинку в центрі Житомира.

Одним із перших це питання підняв громадський активіст Валерій Арушунян.

«Останній автентичний балкон на опорах в Житомирі знищено((( Ні, не демонтовано на реставрацію! Саме, знищено. За допомогою відбійного молотка, болгарки та кувалди... Цікаво, чи є у того київського власника хоч якась дозвільна документація? Звертаюся до житомирської влади! Це не власник знищив балкон,- це ви по маленьку знищуєте історію Житомиру. Житомир старшій за Чернівці, за Львів та Чернігів, втрачає свою привабливість й особливість. Нажаль», - пише Валерій Арушанян.

Головний архітектор Житомира Юрій Безбородов також висловився стосовно знесення балкону на вулиці Великій Бердичівській.

«Стосовно інциденту зі знищенням балкону, що є частиною фасаду: Якщо місто Житомир претендує хоч на якусь культурну цінність, історичну та архітектурну спадщину - то потрібно дбати за кожною пам'яткою та не пам'яткою, але історичною будівлею, занесена вона в реєстр офіційно чи ні. Кожний декоративний елемент фасаду - цегла, капітелі, вікна та двері, колони та канелюри, балкони та гратки на них - все це безцінне, бо його неможливо відтворити. Ні якісно, ні автентично. Кожний елемент реально безцінний. Це те, що робить наше місто, й так дуже понівечене під час війни 45-го, привабливішим. І не тільки для туристів. Для нас, наших нащадків. Головний архітектор міста поєднує в собі і відповідального за охорону історико-культурної спадщини. При департаменті містобудування та земельних відносин є відділ охорони історико-культурної спадщини. Саме тому жодне втручання в історичну забудову, фасади, тим більше знищення декоративних елементів або оздоблення не можуть проходити без погодження з відповідальними посадовими особами та департаментом.  Робіть Житомир кращим, а не знищуйте його красоту . Ваші ж діти скажуть вам «дякую». Реконструюйте, а не демонтуйте. Досить вже бути варварами у своєму рідному місті», - написав Юрій Безбородов.

Він також повідомив, що представники ДАБІ виходили на об'єкт, дали вказівку не чіпати, але «це призвело до зворотнього ефекту».

Фото Валерія Арушаняна

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2014 року на аукціоні продали нежитлові приміщення площею 322,9 кв.м. в будинку №24 на вул.Велика Бердичівська, який був побудований до 1917 року. Початкова ціна об'єкта з урахуванням ПДВ становила 1 млн 46 тис. 197,20 грн, за результатами аукціону приміщення було продане за 1,7 млн грн. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі