Суспільство

Компанія «Рудь»: Без змін немає майбутнього

15 November 2017, 11:39

 Ми запросили голову правління найбільшого виробника морозива в Україні – ПАТ «Житомирський маслозавод» (компанії «Рудь») Петра Рудь розповісти про розвиток підприємства та поговорити про життя.

Петре Володимировичу, житомиряни постійно спостерігають за великою реконструкцією, що нового на підприємстві?

Ведення бізнесу в сучасних ринкових умовах спонукало нас розпочати комплексну реконструкцію. Адже техніка та технології розвиваються швидкими темпами, ринок постійно змінюється, тож для того щоб бути лідером ринку, успішно освоювати закордонні ринки, потрібно впроваджувати інновації як у виробничій сфері, так і в методах просування продукції.

На виробництві здійснюється комплексна модернізація: реконструюються приміщення, впроваджуються нові технічні рішення. Так, вже закінчено монтаж сучасного варного відділення цеху морозива, відділення зберігання та подачі сипучих інгредієнтів, що значно покращить якість продукції і модернізує процес виготовлення «солодкого холоду». Зміни настільки разючі, що наші партнери, які доволі часто приїжджають на підприємство, кожного разу дивуються, скільки всього зроблено з часу їх попереднього візиту. Приємно відзначити високу оцінку підприємства закордонними представниками, які мали нагоду відвідати багато закордонних виробництв.

 Вже закінчено перебудову адміністративно-побутового корпусу, споруджено нову їдальню, проведено благоустрій та облаштування прилеглої території. Тож реконструкція триває, багато роботи ще попереду, але вже зараз працівники та відвідувачі бачать і відчувають її результати.

Багато українців вагаються: шукати їм щастя десь за кордоном або залишатися в Україні? Україна – це країна великих можливостей чи втрачених надій?

— Зворотна сторона кризи – це можливість, не губіть цієї великої перспективи. В Україні є ринок, який буде зростати і надавати нові можливості для розвитку. Наші люди дуже працелюбні та надзвичайно конкурентоспроможні. У бізнесменів часто виникає відчуття, що їх обнуляють – це, коли досягаєш певного результату, а потім трапляється політична чи економічна криза і нівелює твої результати. У багатьох людей опускаються руки, і вони думають, що десь існує територія-казка, де все буде гарантовано й безпечно. Але треба зрозуміти, що все можна реалізувати і тут, на Батьківщині. Було б добре, щоб держава сприяла цій реалізації. Також вважаю, що банки повинні покращити умови кредитування Це стане поштовхом для розвитку стартапів та вже існуючих компаній.

— Які поради ви дали б українцям, які хочуть розпочати свою справу?

— А поради такі: любіть справу, яку започатковуєте. Рахуйте – основна ціль бізнесу все-таки прибуток, а правильний розрахунок допоможе оптимізувати ризики. Робіть бізнес з командою – вчіться управляти людьми та мотивувати їх.

Компанія «Рудь» завжди асоціюється у споживачів з високою якістю продукції. Що нового у цій сфері?

 Я вважаю, що якість продуктів харчування – це головне для кожного виробника. Це стосується всіх видів нашої продукції морозива, продукції з незбираного молоко, масла, заморожених продуктів.

У 2016 році компанія «Рудь» пройшла сертифікацію виробництва морозива за стандартом FSSC 22000, який підтверджує, що система менеджменту безпеки харчових продуктів підприємства відповідає міжнародному рівню. А вже в червні 2017 ПАТ «ЖИТОМИРСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД» отримав сертифікат на систему менеджменту за новою версією ДСТУ ISO 9001:2015. До речі, ПАТ «ЖИТОМИРСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД» приймає участь в проекті «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

В межах європейського проекту Sweco спільно з компанією СЖС Україна в цьому році на підприємстві було проведено аудит підприємства на відповідність вимогам систем управління безпечністю операторів ринку харчових продуктів (НАССР) та тренінг для  працівників.

Тож з гордістю можу сказати, що висока якість нашої продукції дозволяє підприємству продовжувати свою експансію на закордонних ринках, налагоджувати співпрацю з великими міжнародними торговими мережами і підвищити статус компанії в роботі з іноземними партнерами.

В якому напрямі зараз працює колектив компанії?

Сьогодні компанія «Рудь» є лідером ринку морозива в Україні (більше 30%). Ми багато працювали, щоб отримати лідерство, але розуміємо, що треба реалізовувати правильну стратегію, щоб і надалі утримувати таку позицію. Ми постійно вишукуємо щось нове, що дозволить бути компанії «Рудь» інноваційною, знаходити нові ринкові можливості. Наприклад, цього року компанія «Рудь» успішно вивела на ринок лінійку «Крем-пломбір». Новий продукт добре сприйняли споживачі, про що свідчать їх відгуки та обсяги реалізації морозива

Хочу зазначити, що новинки спеціалістами компанії розробляються у всіх продуктових групах: морозиві, заморожених овочах, пельменях, заморожених хлібобулочних виробах, тощо. В цьому році новинок у морозиві розроблено більше 20!

Зараз проходить активна підготовка до нового сезону – підбираються нові смаки, розробляється дизайн упаковки. Тож буде чим порадувати наших споживачів.

Наш план на майбутнє – стабільний розвиток, постійне впровадження інновацій та прагнення не лише вдосконалюватися самим, але й розвивати ринок, підвищувати культуру споживання морозива та заморожених продуктів.

В Україні продукцію «Рудь» можна придбати повсюди. Чи збільшилась кількість країн, в які ви експортуєте вашу продукцію за цей рік?

 Експортна діяльність – це особлива сфера здійснення бізнесу. Потрібно розуміти, що якісний товар, який користується попитом в Україні, не обов’язково є таким, який бажають купити іноземні покупці, оскільки вони можуть мати інші звички і смаки. Крім того, в країні імпорту можуть бути інші вимоги стандартів, інші місцеві звичаї ведення торгівлі, тощо. Тож треба прикласти певні зусилля щоб мати успіх закордоном. Наші багаторічні напрацювання, дотримання стандартів якості, сучасне обладнання та підходи до розробки морозива дозволяють виготовляти продукцію, враховуючи споживчі тренди різних країн. Кількість мов на упаковці нашої продукції може дати уявлення про нашу експортну географію.

 Хочу зазначити, що протягом останніх років підприємство успішно експортує свою продукцію до різних країн світу: США, Литви, Латвії, Естонії, Німеччини, Польщі, Чехії, Греції, Болгарії, Хорватії, Іраку, ОАЕ, Казахстану, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови, Ізраїлю, Туркменістану та Китаю. Наші спеціалісти відвідують міжнародні виставки, активно вивчають закордонний досвід. Тож плануємо в найближчій перспективі розширити  географію експорту.

ПАТ «Житомирський маслозавод» є одним з найбільших платників податків в Житомирській області та підприємств-благодійників. Скільки податків вже сплачено, та які проекти реалізували?

За 2017 рік підприємство сплатить біля 100 млн грн податків. Продовжуємо активно приймати участь в благодійному русі: підтримуємо соціально незахищені верстви населення: дітей-сирот, людей похилого віку,  реалізуємо проекти в спортивній, культурній, освітній, духовній сферах.

Більша частина цільової допомоги компанії «Рудь» надається у вигляді фінансових відрахувань, але вагому частку благодійної допомоги також складають внески продукцією та послугами. Особлива увага приділяється допомозі нашим воїнам в АТО. До речі, в цьому році ми знову провели Свято Морозива в Краматорську.

Український бізнес почав відчувати проблему відтоку кадрів. Чи існує така проблема у вас на підприємстві?

Вважаю, що ми вміємо працювати з персоналом. На початку 90-х ми по крупинці збирали колектив, навчали фахівців, знаходили хороших спеціалістів і запрошували їх до нас, тож маємо певний досвід в цій сфері. Сьогодні наші спеціалісти мають змогу навчатись за кордоном, відвідувати міжнародні виставки та виробництва.

Я впевнений: правильна стратегія в кадровій сфері допомагає працювати в несприятливих економічних умовах. Зараз залучення талановитих співробітників та їхня мотивація є одним з найважливіших управлінських завдань. Наприклад, на нашому підприємстві цього року середньомісячна заробітна плата штатних працівників зросла на 26,2%, постійно здійснюються заходи з покращення умов праці та побуту.

Хочу порадити тим, у кого є проблема відтоку кадрів, пов’язана з безвізом - створюйте комфортні умови роботи для ваших працівників, приділяйте особливу увагу їх соціальному захисту і ви побачите результат!

Скажіть будь ласка, де ви берете стільки енергії на втілення всіх життєвих задумів, адже керуєте великим підприємством, а також є депутатом Житомирської міської ради?

Доба має лише 24 години, і цього не зміниш. Але якщо добре розпланувати свій день, то можна багато чого встигнути. Життя цікаве, якщо ви зуміли знайти заняття, справу, які приносять вам задоволення. Я обов’язково виділяю час на спорт, спілкування з природою та друзями.

Зізнаюсь, що найбільшим натхненням для мене є родина, люди, з якими спілкуюся. Колись я прочитав, як важливо у своєму оточенні мати позитивних людей, і переконався, що це дійсно так.

А взагалі, життя заслуговує на те, щоб ми його любили, адже воно дається нам тільки раз – і це вже вагома причина так до нього ставитись.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі