Місто

Балкон дореволюційного будинку в центрі Житомира, за який вступилися активісти, був аварійним, – власник

15 November 2017, 14:45

Балкон столітнього будинку №24 по вулиці Великій Бердичівській, який напередодні знесли, був аварійним і міг з дня на день обвалитися.

Про це у коментарі Житомир.info повідомив власник приміщення Юрій Вербилюк 15 листопада.

Чоловік переконує: висновки про те, що балкон знаходиться в аварійному стані, були ще у попереднього власника будівлі – Житомирської міської ради.

«Цей балкон давно був в аварійному стані, але після одного з останніх дощів з буревієм ми побачили, що одна з чавунних опор на висоті десь два метри повністю прогнила. Тоді я запросив спеціалістів-будівельників, які пояснили мені, що ніякій реконструкції балкон не підлягає. Не вийде його приварити, треба терміново демонтувати. Ми звернулися в КП «Інспекція з благоустрою», вони нам видали контрольну карту, з якою ми змогли почати роботи. Коли працівники вийшли на цей балкон, він настільки хилитався, що довелося залучати спецтехніку. Ми викликали автомобіль з так званою люлькою, який використовують для підрізання дерев. І вони збоку, не стаючи на сам балкон, почали по частинах його демонтувати. Ці перила з чавуну просто розсипалися в руках. Вага однієї секції близько 50 кг. Якби вона впала, не дай Бог, комусь на голову, то хто б відповідав? Власник приміщення», – пояснив чоловік.

Рештки демонтованого балкону власник приміщення вирішив залишити, щоб у разі необхідності відтворити щось схоже.  Проте, каже Юрій Вербилюк, цей балкон не підпадав під Закон України «Про охорону культурної спадщини», як писали деякі активісти у соціальних мережах.

«У нас є документи. Ще до аукціону ми зверталися в управління архітектури Житомирської міської ради та управління культури Житомирської ОДА, і нам відповіли, що ні сам будинок, ні цей балкон не є об’єктами, які охороняються. Зараз ми замовили ескізний проект фасаду, який буде погоджено з архітектурою», – зазначив чоловік.

Нагадаємо, 14 листопада у соцмережі Facebook житомиряни почали активного обговорювати знесення балкону на столітньому будинку в центрі Житомира.

Як повідомляв Житомир.info в липні 2014 року на аукціоні продали нежитлові приміщення площею 322,9 кв.м. в будинку №24 на вул.Велика Бердичівська, який був побудований до 1917 року. Початкова ціна об'єкта з урахуванням ПДВ становила 1 млн 46 тис. 197,20 грн, за результатами аукціону приміщення було продане за 1,7 млн грн. 

Так виглядав балкон 22 липня 2014 року

Нижче фото, зроблені влітку 2017 року

Балкон повністю демонтували 15 листопада 2017

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі