Влада

У селі Житомирської області людей вчили рятуватися у разі вибуху військових складів

21 November 2017, 21:39

За дорученням Кабміну по всій території України органи управління та сил цивільного захисту відпрацьовують механізми взаємодії у разі загоряння складів зі зброєю. Такі тренування проходять і на Житомирщині.

За легендою, поблизу населеного пункту Ушомир на території однієї з військових частин, де зберігаються боєприпаси починаючи від стрілецької зброї до реактивних снарядів, виникає пожежа з подальшою детонацією боєприпасів.

Після звуків сирени піротехнічні фахівці управління ДСНС розповідають: неконтрольована детонація та розліт артилерійських боєприпасів і реактивних снарядів може сягнути 10 кілометрів.

«У випадку пожеж на складах або детонування майданчиків зберігання звичайні боєприпаси розкидає десь до 500 м, в залежності від сили вибуху. Реактивні боєприпаси, двигуни до них або елементи двигунів мають розліт 10 км і більше», - розповідає начальник групи піротехнічних робіт Денис Ситник.

Внаслідок надзвичайної ситуації може утворитись п’ятнадцятикілометрова зона ураження, в якій опиниться 47 населених пунктів та понад 11 тисяч осіб. Зокрема, сигнал про небезпеку та початок евакуації мешканці Ушомира дізнаються з сирени, церковних дзвонів, посильних, які вручають селянам пам’ятки про евакуацію, та пересувного гучномовного зв’язку.

«Проводяться тренування по діям з евакуації. Зберігайте спокій та залишайтесь на місцях. Інформуємо, що така евакуація можлива у разі вибуху боєприпасів, що знаходяться на території військової частини в селі Ушомир», - повідомляють з гучномовця.

Збірний пункт – місцева гімназія. Тут люди проходять своєрідну реєстрацію. З-поміж тих, хто погодився взяти участь у тренуваннях, і Галина Котвицька.

«Я так злякалась, чую дзвони б’ють, сирена дзвонить, то я вже біжу. Це моя найулюбленіша собачка, то я його теж рятую», - говорить Галина Котвицька.

А якщо серйозно, каже жінка, такі навчання конче потрібні в першу чергу для населення, аби ті не розгубилися на знали, як і куди бігти за допомогою.

«Я вже буду готова, не так розгублюся. Ми зараз живемо у такому стані - стані війни, що може знадобиться втікати, ховатись, а що зробиш», - зізнається Галина Котвицька.

У збірному пункті бачимо медпункт та кімнату матері та дитини. У разі потреби дочекатись транспорту, який вивезе з небезпечної зони, можна в укритті. Тих, хто належить до маломобільних груп населення, вивозять на соціальному таксі, спеціально облаштованому під потреби людей з інвалідністю. Інші ж сідають до звичайних автобусів та їдуть до приймального пункту евакуації на базі Бондарівського будинку культури. Повторно проводиться облік евакуйованих. Для перепочинку останніх облаштували кімнати для тимчасового перебування, діє група першої медичної та екстреної психологічної допомоги.

«При наданні психологічної допомоги ми запитуємо людину про її базові потреби. Тобто, що хоче людина: пити, їсти, до вбиральні. Якщо є діти, запитуємо, де батьки, супроводжуючі люди. Якщо людина похилого віку, то які у неї потреби», - пояснює представник психологічної служби управління ДСНС України в Житомирській області Ігор Товкач.

У Бондарівці збирається і зведений Коростенський загін рятівників на пожежно-рятувальних автомобілях та швидкій допомозі. Також прибули піротехнічні підрозділи та підрозділи пожежної лісової охорони. Саме вони, власне, й будуть першою групою рятівників, які приїдуть на місце події.

«Продемонстровано першочергові сили, які прибудуть, отримавши сигнал про ту надзвичайну ситуацію, яка виникла. В подальшому буде здійснюватись нарощування сил та засобів, враховуючи наслідки, які буде мати НС. Сьогодні задіяно 8 одиниць техніки і близько 40 чоловік особового складу», - говорить заступник начальника управління ДСНС України в Житомирській області Олег Держанівський.

За тренуваннями спостерігав директор департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Михайло Маюров.

«Населення з розумінням підходить до питань власної безпеки. Головна мета наших навчань – подивитись, яким чином готові наші органи управління цивільного захисту: місцеві держадміністрації, органи місцевого самоврядування, територіальні громади до забезпечення безпеки наших громадян. Створити елементарні умови для тимчасового перебування населення, які змушені покинути свої домівки, господарства. Держава та територіальні громади мають забезпечити та створити ось ці умови», - зазначає директор департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Михайло Маюров.

Практичні навчання, додає заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута, дозволили не лише відпрацювати взаємодію різних служб при надзвичайній ситуації, а й виявити недоліки, які потрібно доопрацювати.

«В умовах певної вологості повітря і температури повітря вже на певну відстань не чутно сирени, яка пропрацювувалась і в ясну погоду її чути. Це говорить, що лише методом практичних спроб і аналізу помилок ми маємо можливість їх вже відпрацювати і бути повністю готовими, не дай Боже, до надзвичайних ситуацій», - зауважує Ярослав Лагута.

Нагадаємо, після вибухів у Калинівці у вересні 2017 військова прокуратура Житомирського гарнізону перевірила зберігання боєприпасів на складах області.

Як повідомляв Житомир.info, 20 липня цього року рятувальники гасили умовну пожежу в геріатричному центрі у селі Іванівка Житомирського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі