Влада

Сім’я з Житомирської області щомісяця заробляє близько 4 тис. грн на «зеленому тарифі»

23 November 2017, 15:21

Родина Степурків із міста Коростишів – одна із 39, які цього року встановили сонячні електростанції.

Станція потужністю 10 кВт коштувала сім’ї майже 300 тис. грн, - повідомила 23 листопада прес-служба Житомирської  облдержадміністрації.

«Проте Степурки від цієї суми повернули майже 50 тис. грн – отримали компенсацію із обласного бюджету. Андрій Степурко – один з перших жителів Житомирщини, який скористався програмою енергозбереження та отримав компенсацію майже 20% від вартості обладнання», - інформує ОДА.

За даними прес-служби, родина із Коростишева не платить за електроенергію і щомісяця заробляє в середньому більше 4 тисяч гривень за рахунок «зеленого тарифу» (продажу державі виробленої станцією електроенергії за 0,18 євроцентів/кВт).

За підрахунками власників, станція повністю окупиться максимум через 5 років.

«Андрій Степурко акцентує, що дохід від «зеленого» тарифу сезонний. Адже чим менше сонячного світла, тим менше кіловат виробляє станція. Так, у вересні-жовтні ця сума зменшилась до 3,9 тис. грн, а в зимові місяці станція буде виробляти енергію практично на власний будинок», - інформує ОДА.

У планах Андрія - в найближчий час поставити ще одну сонячну електростанцію потужністю 30 кВт на іншій ділянці.

«Хоч вартість встановлення та підключення зовсім інша – близько 1 млн грн, проте й дохід від такої станції буде втричі більшим. Сподіваюсь знову скористатись підтримкою з обласного бюджету», – говорить голова родини.

Ініціатива голови ОДА Ігоря Гундича з підтримки сонячних електростанцій передбачає компенсацію 20% вартості обладнання електростанції (але в межах 50 тис. грн). За такий короткий термін програма вже користується попитом – в області встановлено 39 сонячних станцій, 9 власників отримали компенсації, 22 – подали заявки, - повідомляє прес-служба.

Нагадаємо, влада області анонсувала створення 30 сонячних електростанцій до кінця року.

Як повідомляв Житомир.info, житомирянин, який встановив сонячні батареї, не лише не платить за електроенергію, а й отримує гроші від держави.

Фото ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі