Місто

Представники картонного комбінату знову зустрілися з активістами, які відстоюють ліс на околиці Житомира

24 November 2017, 12:16

Ввечері 23 листопада кілька десятків людей збираються поблизу прохідної картонного комбінату. Усі ці люди – місцеві жителі, яких обурило встановлення паркану та вирубка лісу. За їх словами, невеликий ліс, який відділяє територію картонного комбінату від житлових будинків – це єдиний захист від викидів виробництва. Люди ще кілька тижнів тому забили на сполох.

«Висадити потім і чекати поки воно відросте – це дуже багато років. А в нас тут віковічні дерева, яким по 70 років. До речі, дуже гарний ліс був. Так як почалась вирубка з одного краю, ми переживаємо, що воно потім піде і в подальшому. І ми залишимось без екологічно чистої зони, яка хоча б якось фільтрувала викиди паперової фабрики», - переконана місцева жителька Тетяна Железницька.

Місцеві кажуть: побоюються, що після того, як картонний комбінат почав вирубку лісу, дуже скоро зелена зона може зникнути й зовсім. Тому люди вирішили з’ясувати в керівництва комбінату:  чи законно вони вирубують ліс та чи не погіршить це екологічну ситуацію в промисловому районі міста.

«Ми просимо, щоб по-перше зупинили вирубку лісу, і друге – зробити заміри тих викидів, які вони роблять. І щоб зробити хоча б якісь насадження. Зверніть увагу, дерев взагалі немає по їхній території, а скрізь колючий дріт. Ми ж не в зоні живемо, ми граємось тут із дітьми. Як дітям дивитись на ці паркани із колючим дротом?», - каже Тетяна Железницька.

Щоб розібратись у законності вирубки лісу, була створена спеціальна робоча група, до якої увійшли представники громадськості, депутати та чиновники міської ради. Однак в муніципалітеті розводять руками, земля не міська і наразі вона взагалі перебуває у приватній власності.

«Єдине, що ми можемо зробити – зібрати усі можливі документи і по можливості спрямувати цю ситуацію у вірне русло, де можна дійсно застосувати механізми регулювання у правовому полі», - розповідає директор юридичного департаменту Житомирської міської ради Євгеній Черниш.

Представники підприємства, які прийшли на зустріч із жителями району паперової фабрики, кажуть: готові до діалогу і можуть продемонструвати усі необхідні документи. Що ж до вирубки лісу поблизу комбінату, то це зумовлено необхідністю створення складів для біопалива, а саме дерев’яної тріски, оскільки підприємство відмовилось від газу і у процесі виробництва перейшло на спеціальні твердопаливні котли.

«Буквально за останні два роки ми вклали досить серйозні інвестиції в те, щоб відмовитись від газу і перейти на сировину біомасу. По майданчику, що я можу сказати, для чого він нам: він нам потрібен, бо ми повністю запускаємо ще один котел по виробництву технологічного пару на біомасі. І нам потрібна якась невеличка територія, цих 20 соток, які ми придбали, для складування сировини. Там не буде ніякого будівництва, там не буде ніяких забруднень. Там буде лежати екологічно чисте паливо, яке називається біомаса», - пояснює технічний директор картонного комбінату Олексій Ковтонюк.

На підприємстві переконують: цілком і повністю розуміють людей та готові надати усі документи, які підтверджують, що виробництво не несе загрози екології.

«Питання є. Я розумію емоції людей. Нічого поганого я в цьому не бачу. Ми все пояснюємо, ми прийшли для того, щоб пояснити, що ми знаходимось під постійним жорстким контролем спеціалістів, фахівців. При чому фахівців міжнародного рівня. Крім того, як і кожна юридична особа, яка займається виробництвом, наше підприємство знаходиться під моніторингом та контролем державних організацій. Зокрема 18 листопада була комплексна перевірка обласної екологічної інспекції, яка також дала нам висновки. Ми вже показували ці документи і можемо людям ще раз відповісти і показати», - каже технічний директор комбінату.

В ході зустрічі сторони домовились, що картонний комбінат надасть усі необхідні документи про право власності на прилеглі земельні ділянки, екологічність виробництва, а після того буде призначена ще одна зустріч із представниками громадськості та спеціалістами житомирської міської та районної рад.


Нагадаємо, у Станишівській сільраді «відхрестилися» від землі в районі картонного комбінату, де масово вирізають ліс, і перенаправили за інформацією в обласне управління Держгеокадастру, Житомирську ОДА та РДА. А нещодавно активісти, які відстоюють ліс на околиці Житомира, дізналися, хто і коли передав землю у приватну власність.

Як повідомляв Житомир.info, 9 листопада після виступу жителів мікрорайону «Паперова фабрика» на сесії Житомирської міськради, Сергій Сухомлин запропонував влаштувати зустріч представників міської влади, ініціативної групи жителів мікрорайону з керівництвом комбінату. 10 листопада створили робочу групу, яка має з'ясувати, хто передав ліс на околиці Житомира у приватну власність. У департаменті містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради у відповідь на запит Житомир.info повідомили, що ділянки лісу вздовж вулиці Слобідської розташовані на вкрапленому в адміністративні межі міста Житомира масиві земель Станишівської сільської ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі