Влада

Житомирські лісівники підтримали всеукраїнську акцію проти Стратегії реформування лісового господарства

28 November 2017, 15:19

У Житомирі близько двохсот працівників лісового господарства 28 листопада зібралися на мирну акцію протесту під стінами райдержадміністрації. Люди мітингують проти схваленої Кабміном Стратегії реформування лісового господарства, яка на їх погляд, передбачає: передачу лісів у приватні руки, так звану концесію та створення єдиної акціонерної компанії – монополіста в галузі лісового господарства. Лісівники впевнені, що обрана стратегія призведе до ліквідації лісгоспів та масового скорочення робочих місць.

«Як ми розуміємо, то це буде скорочення наших трудових колективів, ліквідація наших лісогосподарських підприємств. Тобто, ми втрачаємо робочі місця, втрачаємо можливість заробити кошти, утримувати свої сім’ї. Окрім того, це буде передача саме у приватні структури, які будуть для комерційного характеру. Воно не буде передбачати собою створення нових лісів, не буде передбачати догляд за існуючими лісами з тим усім комплексом заходів, які проводять державні лісогосподарські підприємства. Всі кошти, які ми заробляємо на ведення лісового господарства, на весь комплекс робіт. Якщо прийдуть приватні структури, звичайно, ці кошти будуть йти їм у карман і вони їх використовувати на ведення лісового господарства не будуть», - розповідає т.в.о. директора ДП «Житомирський військовий лісгосп» Василь Зарічний.

«В Житомирському лісгоспі працює 353 людини, я думаю, що у приватній власності навряд чи буде стільки людей працювати. Людей 300 будуть собі шукати якісь інші робочі місця. Ми цього не хочемо. Ми хочемо працювати у своїх лісгоспах, у своїх державних лісах», - додає голова профспілкового комітету ДП «Житомирський лісгосп» Руслан Драгамарецький.

Разом із тим, лісівників обурює і те, що схвалюючи оновлений варіант стратегії ведення лісового господарства, їхньої думки взагалі не запитували.

«Це рішення було прийняте у Кабінеті Міністрів колуарно, без обговорення з громадськістю та фахівцями лісового господарства. Тому, така точка зору зовсім незрозуміла», - зізнається голова профспілкового комітету ДП «Житомирський лісгосп».

Страйкуючі діляться: подібні акції проходять по всій Україні та показують текст резолюції, яку прийняли на Всеукраїнських зборах профспілкового активу лісогосподарської галузі. Одна з головних вимог прописаних у резолюції - відмінити рішення Кабміну та взяти за основу проект розвитку реформування розроблений саме фахівцями лісової галузі, та міжнародними експертами. Окрім того, за допомогою лісівники звертаються і до місцевої влади. Зрештою, чиновники обіцяють лісівникам підтримку. А саме - надіслати відповідні звернення до Житомирської облради, Верховної Ради та Кабінету Міністрів.

«Ми готові почути ті пропозиції, які нам нададуть від ДП «Житомирський лісгосп» і внесемо їх на розгляд до обласної адміністрації», - говорить голова Житомирської райдержадміністрації Сергій Микитюк.

«Можете бути впевнені, що на сесії 23 грудня буде прийняте звернення не тільки до обласної ради, а і до Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Житомирський лісгосп в трійці лідерів по наповненні бюджету, перераховує у всі бюджети, у тому числі і державний, 16,8 млн грн, а у районний - 5,2 млн грн. На сьогоднішній день, ви розумієте, ми можемо поремонтувати садочки, школи, дороги. Якщо цих грошей не буде, ці кошти будуть у Києві і я не думаю, що вони повернуть у Житомирський район. Якщо на сьогодні «розбазарювати» такі держпідприємства, як лісгосп - це неправильно», - зазначає голова Житомирської районної ради Сергій Крутій.

Як повідомляв Житомир.info, голова фракції Блоку Петра Порошенка в Житомирській облраді, директор державного підприємства «Новоград-Волинське дослідне лісомисливське господарство» Степан Нусбаум у липні 2017 року підготував звернення щодо недопущення передачі у концесію державних лісогосподарських підприємств.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі