Культура

Музей житомирського ансамблю «Льонок»: 60-річна історія колективу в 500 експонатах

4 December 2017, 16:58

У житомирській філармонії 4 грудня відкрили унікальний музей історії Поліського академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок» імені Івана Сльоти. Як відомо, кімната-музей «Льонка» існувала й раніше, однак нині її осучаснили. Тепер тут близько 500 експонатів, з-поміж яких: музичні інструменти, збірки, навіть особисті речі керівників ансамблю.

«Історія «Льонка» тут зібрана за 60 років: афіші, фото документи, книги, платівки 1958-1960 років, публікації в пресі, музичні інструменти того часу. Інструмент коза, сопілки, гармоньки, кобза. Дуже рідкісні книги українських пісень», - розповідає старший науковий працівник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Людмила Журавська.

Директор філармонії Петро Даценко розповідає, що за час існування ансамбль пережив чимало, зокрема, за радянських часів його взагалі хотіли розформувати. Каже: «Льонок» вистояв тоді і продовжує завойовувати не лише прихильність глядачів, але і нові звання.

«Перший етап – це присвоєння їм у 2012 році звання академічного. Другий етап, коли у 2016 році вони отримали додаткове звання – імені Івана Сльоти. Третій етап – це увіковічення, мабуть, я б так сказав. Це не на рік, не на два, не на десять років цей музей є. Тут абсолютно вся історія за ті часи, які пройшли від заснування і до сьогодні», - говорить директор Житомирської обласної філармонії ім. С. Ріхтера Петро Даценко.

В день відкриття у музеї зібралось близько півсотні відвідувачів. Останні зізнаються: бачать тут не просто історію одного колективу, а народного мистецтва загалом.

У філармонії діляться: щоб якомога більше людей мали можливість відвідати музей, будуть влаштовувати спеціальні екскурсії. Проте, поки не готові говорити про час та дату, оскільки якраз над цим працюють.

Фоторепортаж з відкриття музею дивіться тут

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: даценко музей ленок  
Матеріали по темі