Місто

Житомиряни можуть скаржитися на порушення в громадському транспорті через мобільний додаток «Каратєль»

8 December 2017, 15:24

Відтепер поскаржитися на порушення у громадському транспорті Житомира можна в кілька дотиків на мобільному телефоні. Для цього лишень потрібно завантажити безкоштовний мобільний додаток «Всеукраїнська книга скарг «Каратєль», зареєструватися та зайти у розділ «Житомиртранспорт».

«Заходимо «Транспорт Житомира», обираємо проблему, яка сталася, зазначаємо номер маршруту, номер транспортного засобу або бортовий номер транспортного засобу, додаємо фото або відео і відправляємо. Автоматично фіксується дата та час коли це відбулося, GPS-координати і вся ця інформація приходить вже безпосередньо у відповідне комунальне підприємство», - розповідає засновник проекту Всеукраїнська книга скарг «Каратєль» Андрій Богданович.

У міськраді тішаться: завдяки інтернетівській книзі скарг зможуть оперативніше реагувати на проблеми та їх вирішувати.

«Це така інтернет-книга скарг, де ми можемо безкоштовно для себе і максимально оперативно повідомити цю інформацію і це додає можливості до їх вирішення», - говорить заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

За словами Ткачука, найбільше нарікань з боку пасажирів маршрутних засобів, особливо стосовно видачі водіями квитків. Однак, чиновник запевняє: усі питання відпрацюють.

«Зараз ми бачимо по 150 одиницях рухомого складу інформацію про кількість квитків, проданих на лінії. Звичайно, поки що ця цифра не відповідає дійсності, бо без інструментів контролю водії поки не мають рефлексу і відповідальності, щоб це робити. Ми плануємо на наступний рік запровадження централізованої служби контролю. На рахунок штрафів водіїв чи пасажирів – це не рішення Житомирської міської ради. Безумовно, потрібно враховувати норми чинного законодавства, які надає тим чи іншим службам, чи органам певні повноваження за здійсненням стягнення за порушення по відповідним статтям адмінкодексу. Тому є нюанси і ми їх врахуємо, і служба контролю в наступного році буде працювати. Зараз розробляємо промо-матеріали, щоб і люди знали, що їм повинні дати квиток, і водій знав, що він має це зробити на зупинці, до того як транспортний засіб рушив. Усе відпрацюємо», - запевняє Дмитро Ткачук.

Окрім цього, вже з наступного року у «Житомиртранспорті» запрацює відділ диспетчеризації, який контролюватиме дотримання перевізниками низки вимог: від графіку руху до наявності валідаторів.

«Ми плануємо з нового року запустити відділ диспетчеризації, який контролюватиме інформацію і по GPS-трекерах, які є обов’язковою складовою в подальшому для здійснення виплати та розрахунків. Маємо намір змінити формулу взаємовідносин. А саме, щоб Житомирська міська рада замовляла обсяг перевезень у приватних перевізників і виключно на підставі конкретного пробігу потім здійснювалися розрахунки. Тобто, якщо він не виконав якийсь рейс – недоотримав гроші, незважаючи на те, скільки пасажирів він провіз. Якщо він з’їхав з маршруту – недоотримав певну суму коштів. Тоді це буде гарним стимулом для того, щоб транспорт рухався по розкладу і в повній мірі, і ми відійдемо від тієї кількості конфліктів. Не буде відносин і мотивації водія брати гроші безпосередньо у пасажира. Якщо пасажир розраховуватиметься безготівково, якщо пільговик матиме картку – прийшов і провалідував. Не потрібно доказувати, хто і де воював, і хто які заслуги перед країною має», - зазначив заступник міського голови.

Нагадаємо, за словами начальника управління транспорту та зв’язку міської ради Михайла Грищука, пасажири не бажають брати квитки у маршрутках.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ткачук валідатор маршрутка додаток  
Матеріали по темі