Економіка

У Житомирському районі люди півроку не можуть дочекатися, коли їм повернуть лічильники, і змушені переплачувати за газ

12 December 2017, 13:02

Опалювати хату дровами і заощаджувати газ - на таку економію Світлана з чоловіком сподівалася, готуючись до зими. Але економити не вийшло. Бо ще у червні газовики зняли лічильник на планову повірку і не повернули. Тож платіжки надсилають не за фактично спожитий газ, а за показниками попередніх років. А це значно більші суми.

Газовики обіцяли замінити прилади на нові ще до початку опалювального сезону. Але досі обіцянки не виконали. Таких як Світлана у селі Лука Житомирського району - десятки. Більшість приладів, які у них вилучили влітку, повірку не пройшли.

«По списку нам показали, по нашій вулиці 12 лічильників зняли. Жоден не працював. Жоден», - розповідає Світлана Тимошенко.

Через зміну виду нарахування людям ще й відмовили у субсидії. Юристи кажуть, лічильники людям були зобов’язані замінити впродовж двох місяців. А минуло вже півроку.

«В разі не встановлення у двомісячний термін - це порушення керівних документів», - зазначає юрист Олександр Гуменюк.

Люди припускають, газовики спеціально зволікають з лічильниками, аби населення побільше платило.

«Виходить більше, ніж газовий лічильник. У мене є дерев’яний котел. Я можу зекономить трошки газу і палить дерев’яним котлом. А зараз воно іде по кубатурі. І я мушу палить газом, бо прийде пристойна сума грошей», - зазначає мешканець села Василь Дяченко.

«Сказали, чекайте до нового року. А коли будуть – не знаємо. І справа в тому, що у нас не стоять лічильники, але по блату ставлять. Або маєш зв’язки і тобі ставлять, або натякають на те, що купуйте самі лічильники і ми вам поставимо», - розповідає Світлана Тимошенко.

Людям не повертають лічильники, бо на всю область потрібно закупити велику кількість приладів пояснюють у ПАТ «Житомиргаз».

«Вони закуповуються, але це постійний обіг даних лічильників. Тобто вони не проходять повірку, вони закуповуються, багато звернень споживачів, Постійно, кожен день сотні лічильників встановлюються. На сьогоднішній день я не готова назвати цифру», - пояснює начальник управління правового супроводу ПАТ «Житомиргаз» Марина Кучерук

Не готові тут сказати і про те, коли людям із села Лука повернуть лічильники, але попереджають: на перерахунок платіжок споживачам розраховувати не варто. Монополісти у сфері газопостачання впевнені, що довести у суді про завдані збитки люди не зможуть, тому радять чекати ще.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомиргаз лічильники комуналка ЖКГ 
Матеріали по темі