Влада

У Житомирській області ретельніше відбиратимуть деревину для експорту до Туреччини

13 December 2017, 12:16

В управлінні Держпродспоживслужби в Житомирській області провели нараду з питань відповідності соснової деревини та пиломатеріалів вимогам Республіки Туреччина.

Про це 12 грудня повідомив сайт ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«12 грудня в приміщенні головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області під головуванням заступника начальника управління Волківського І. А. відбулась виробнича нарада щодо проблемних питань, які виникають при експорті деревини. Як зазначив начальник управління фітосанітарної безпеки Туровський Б.С., за 11 місяців поточного року Житомирська область експортувала понад 700 тис. кубометрів лісоматеріалів хвойних порід, з них понад 100 тис. кубометрів - до Республіки Туреччина. Разом з цим, станом на 01.12.2017 року Житомирщина отримала 35 нотифікаційних повідомлень від Туреччини», - поінформував сайт.

Нагадаємо, нотифікація – це офіційне повідомлення однією зі сторін міждержавної угоди про свою позицію щодо умов контрактів, договорів, можливостей вирішення певних питань.

Як пояснив Житомир.info заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський, нотифікаційні повідомлення стосуються не якості деревини чи її зараження, а відповідності вимогам фітосанітарних норм турецької сторони.

«У Туреччини є питання щодо невідповідності існуючим там вимогам експортованої деревини та лісопиломатеріалів з Житомирської області. Тобто, турецька сторона доводить, що наші фітосанітарні інспектори десь щось недодивилися, ми ж, зі свого боку, доводимо протилежне. Для уникнення в майбутньому непорозумінь і була скликана ця нарада, щоб обговорити існуючу проблему і знайти шляхи її вирішення. На сьогодні Житомирська область – один з найбільших експортерів соснової деревини і лісоматеріалів в Україні», - сказав Ігор Волківський.

Він також додав, що Житомирська область чекає наказу Держпродспоживслужби України щодо посилення заходів фітосанітарного контролю під час експорту деревини до Туреччини. Зокрема, навесні 2018 року планується офіційно виділити ділянки лісу, вільні від шкідників та грибків, а при вивезенні деревини з інших місць здійснювати 100% обробку деревини.

Наприкінці наради фітосанітарним інспекторам роздали 7 відеореєстраторів для відеофіксації процесу завантаження деревини до транспортного засобу та якості експортованої продукції, - зазначає сайт управління.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська область найбільше експортує лісу, а імпортує – нафтопродуктів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: деревина якість експорт 
Матеріали по темі