Влада

У Житомирській області за останні 8 років кількість постраждалих від аварії на ЧАЕС зменшилася на 20%

13 December 2017, 15:24

В Житомирській області кількість постраждалого від аварії на ЧАЕС населення за останніх вісім років зменшилася на 63,4 тисяч осіб, або майже на 20%.

Про це повідомляє департамент праці та соціального захисту населення облдержадміністрації в проекті програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2017-2021 роки.

«Житомирщина належить до регіону, який найбільше постраждав від аварії на ЧАЕС. На її теренах проживає 258,4 тисяч постраждалих, з яких 56,5 тис. дітей, 7,7 тис. ліквідаторів, тобто кожний п’ятий має статус громадянина, який постраждав унаслідок Чорнобильської катастрофи. Кількість постраждалого населення в області за останніх вісім років (з 01.07.2009) зменшилася на 63,4 тисяч осіб або майже на 20%. Після аварії на Чорнобильській АЕС з місць постійного проживання було евакуйовано та переселено сотні тисяч осіб, і процес цей триває, проте на сьогодні на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення, проживає 164,7 тис. постраждалих, у тому числі 49,8 тисяч дітей», - зазначають розробники програми.

На черзі на отримання житла або покращення житлових умов перебуває 3 492 сімей «чорнобильців», у тому числі: сім’ї громадян, віднесених до категорії І, та сім’ї померлих зазначеної категорії – 210; сім’ї з дітьми – інвалідами, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС – 24; сім’ї громадян, віднесених до категорії ІІ – 382; сім’ї, які перебувають на квартирному обліку за направленням на переселення із радіоактивно забрудненої території, – 2876.

«Починаючи з 2014 року по даний час, у державному бюджеті не було передбачено коштів на виконання державної бюджетної програми «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (на сьогоднішній день «Забезпечення житлом інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інвалідів по зору та слуху, військовослужбовців, звільнених у запас або відставку для відселення їх із закритих та віддалених від населених пунктів військових гарнізонів»), - наголошує департамент соцзахисту ОДА.

Обсяг фінансових ресурсів, необхідних на реалізацію заходів програми впродовж 2017-2021 років, не визначений.

«Виконання Програми забезпечить проведення невідкладних заходів, спрямованих на збереження здоров'я осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, своєчасне та повноцінне лікування постраждалих, ефективний соціальний захист громадян, які проживають на радіоактивно забруднених територіях. Забезпечення реалізації заходів, передбачених Програмою, здійснюватиметься за рахунок коштів обласного, районних (міських) бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, громадських організацій, інших джерел, незаборонених законодавством. Прогнозні обсяги фінансування для розв'язання проблем, передбачених Програмою, визначаються із врахуванням фінансових можливостей бюджетів. Обсяги фінансування Програми уточнюються під час внесення змін до обласного, районних (міських) бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад у межах видатків, передбачених Програмою для кожного головного розпорядника коштів, відповідального за виконання окремих заходів та в цілому», - йдеться у проекті програми.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області станом на 1 січня 2016 проживали 269 тис. осіб, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС, у тому числі: 9,4 тис. інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою; 59,1 тис. потерпілих дітей, 375 з яких мають інвалідність, пов’язану з наслідками аварії на ЧАЕС. У вересні 2016 року влада Коростеня видала посвідчення постраждалих від аварії на ЧАЕС дітям переселенців, які проживали в райцентрі.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліквідатори Чорнобиль ЧАЕС 
Матеріали по темі