Політика

Адвокати житомирського блогера, якому інкримінують держзраду, звернулись до Верховного Суду України

20 December 2017, 16:38

У Житомирському суді продовжують розглядати справу блогера Василя Муравицького, якого підозрюють у держзраді та антиукраїнській діяльності. Попри те, що цього разу в залі суду присутні всі сторони по справі: як адвокати, прокурор, так і сам підсудний, розгляд справи вкотре можуть перенести. Позаяк, адвокати обвинуваченого звернулись до Верховного Суду України з клопотанням, щоб справу їхнього підзахисного передали до іншого суду, іншої області. Чим викликане таке рішення, розповідає один із адвокатів блогера – Андрій Доманський.

«Враховуючи ті заклики, які були розміщенні на облдержадміністрації, заклики певних політиків, які визнали вже заздалегідь Муравицького винним у інкримінованій йому підозрі. Також є всі підстави вважати, що на суд є тиск зі сторони місцевих органів влади, оскільки Муравицький в свій час проводив свою журналістську діяльність щодо певних посадових осіб. Приїжджайте і ви почуєте чому саме ми просимо передати до іншого регіону України, і чому саме в Житомирській області, зокрема в Корольовському районному суді, ми вважаємо, що не буде встановлена істина, і чому саме це відбувається», - розповідає адвокат Андрій Доманський.

Зрештою, на початку засідання адвокат клопоче, аби суд переніс розгляд справи, роз’яснюючи чому.

«Є підстава, яка не дає можливість почати судовий розгляд. Відповідно до клопотання, яке було подане до Вищого спеціалізованого суду. Вищий спеціалізований суд взяв до розгляду питання щодо важливості направлення кримінального провадження за підсудністю до іншого територіального органу. Можу надати оригінал суду. У нас було три засідання в Києві з цього приводу. На жаль, 13 грудня під час засідання Вищого спеціалізованого суду наш підзахисний Муравицький не був доставлений конвоєм до Києва, незважаючи на ухвалу Вищого спеціалізованого суду. Тому суд був вимушений там оголосити перерву. Наступне судове засідання невизначено, оскільки суд України не призначив дату слухання по нашому клопотанню. Поки не буде вирішене дане питання, вважаю що початок судового розгляду може порушити права нашого підзахисного. Тому, просимо суд відкласти розгляд даної справи», - зачитує клопотання адвокат Андрій Доманський.

В свою чергу прокурор вважає подібні клопотання затягуванням судового процесу.

«Сторона захисту просто затягує судовий розгляд, перешкоджає таким чином кримінальному провадженню. Відповідно до вимог КПК подання такого клопотання до Вищого спеціалізованого суду не перешкоджає судовому розгляду. Необхідно просто далі продовжити судовий розгляд», - заперечує прокурор Вадим Левченко.

Порадившись, суд вирішує наступне.

«Суд ухвалив: з метою реалізації права сторони захисту для вирішення їх клопотання щодо зміни підсудності, судовий розгляд буде відкладено до 18 січня. Якщо дане питання буде вирішено, суд перейде до розгляду даного кримінального провадження», - каже суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Так як наступне засідання відбудеться в середині січня наступного року, а строк тримання Муравицького під вартою діє до 1 січня, прокурор просить суд продовжити останньому термін існуючого запобіжного заходу.

«Оскільки існують два суттєві ризики. По-перше, те, що він може ухилитися від правосуддя шляхом втечі на територію не підконтрольну державній владі України, або на територію РФ. Також, продовжувати вчиняти інші кримінальні правопорушення аналогічного змісту - писати публікації з закликами щодо розпалювання національної ворожнечі. Я вважаю, що буде доцільним на даний час продовжити тримання під вартою строком на 2 місяці», - клопоче прокурор Вадим Левченко.

Натомість, адвокати наполягають на протилежному. А саме змінити тримання під вартою на домашній арешт. Про це просить і сам підсудний.

«Я прошу вас не продовжувати мені тримання під вартою. Я буду ходити на суд, я живу поруч. Я просто хочу бути вдома, я просто вже стільки натерпівся за 5 місяців. Я не соромлюсь цього суду, нікуди від’їздити я не збираюсь. Я готовий здати паспорти, я готовий брати участь у кожному засіданні та буду з’являтись на кожне засідання», - просить суд підозрюваний Василь Муравицький.

Вислухавши усі сторони судового процесу, порадившись, суд постановляє.

«Строк тримання під вартою Муравицького Василя Олександровича продовжити до 17 лютого 2018 року. Ухвала оскарженню не підлягає. І судовий розгляд, за клопотанням сторони захисту, відкладено на 18.01.2018 року на 11 – 00», - зазначила суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Як повідомляв Житомир.info, 24 листопада не вистачило конвоїрів, щоб доставити обвинуваченого у держзраді блогера до суду. А 3 листопада житомирський суд переніс розгляд справи підозрюваного у держзраді Муравицького через відсутність двох адвокатів. А на підготовчому засіданні у Корольовському районному суді Житомира 2 листопада адвокати житомирського блогера просили суддів змінити запобіжний захід – затримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Втім, у задоволенні клопотання захисту судді відмовили, натомість задовільнили клопотання прокурора та продовжили Василю Муравицькому термін тримання під вартою до 60 діб.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: муравицький суд росія  
Матеріали по темі