Економіка

​Громада у Житомирській області хоче за 18 млн грн побудувати сонячну електростанцію, а прибуток від її роботи витрачати на екопроекти

15 February 2018, 13:11

Червоненська територіальна громада Житомирської області хоче за кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) побудувати сонячну електростанцію, а прибуток від її роботи витрачати на екологічні проекти.

Про це у коментарі Житомир.info розповіла заступниця селищного голови Олена Поліщук 15 лютого.

«У нас є інвестиційний проект, спрямований на створення додаткових робочих місць і наповнення бюджету громади. Ми плануємо на території громади побудувати сонячну електростанцію, потужністю близько 500 кВт (0,5 мВт), яка у результаті через рік роботи даватиме 2-2,5 млн грн чистого прибутку. Загальна вартість проекту 18 млн грн, ми даємо співфінансування 10%. Але може бути і більше», – повідомила чиновниця.

За її словами, ідея подати такий проект у них виникла у зв’язку з кількома причинами. По-перше, цьогоріч у Мінрегіоні наполягали на тому, щоби громади спрямовували кошти ДФРР саме на проекти для наповнення бюджету, а не просто будівельні чи ремонтні. А по-друге, влада ОТГ вирішила отримати власне бюджетоутворююче підприємство, щоби менше залежати від приватників.

«Чому у нас виникла така ідея. Наша громада – трішки дотаційна. У нас єдине велике підприємство – цукровий завод, який наповнює бюджет. В нас є ризик, не дай Боже він перестане працювати або буде якийсь неуспішний сезон, то ми залишимося просто без додаткових джерел фінансування. Тому ми хочемо мати свої підприємства. Наприклад, побудувати свою сміттєсортувальну лінію, створювати кооперативи. Але, перший крок робимо саме з такою сонячною електростанцією для наповнення бюджету», – зазначила Поліщук.

Прибуток, отриманий від продажу «зеленої енергії», у Червоненській територіальній громаді вирішили пустити на втілення енергоефективних та екологічних проектів.

«Далі, в перспективі, ці кошти ми будемо використовувати саме на заходи з енергоефективності: утеплення шкіл, садочків, освітлення сі тощо. Але сонячна електростанція – також і екологічний проект, тому що, використовуючи такі джерела енергії, ми зменшуємо викиди СО2 в атмосферу. Тому, так само, можемо використовувати ці кошти і на екологічні заходи: на будівництво тієї ж сміттєсортувальної лінії, на придбання баків для сміття тощо. Проблем дуже багато і ми хочемо спрямовувати ці кошти на їх вирішення», – розповіла заступниця селищного голови.

Олена Поліщук говорить: по Україні є декілька схожих проектів, але по області лише Червоненська ОТГ вирішила збудувати собі електростанцію. У громаді сподіваються на позитивне рішення комісії.

«В Житомирській ОДА спеціально змінили технічне завдання, щоби була можливість реалізувати саме такі проекти. По області ми єдині в цій позиції, конкуренції в нас немає. Уже прийом заявок закінчився, розпочалося оцінювання», – уточнила Поліщук.

Як повідомляв Житомир.info селище Червоне Андрушівського району Житомирської області стало переможцем конкурсу«Неймовірні села України». В останній день голосування жителів Житомирської області просили підтримати село. 75 тисяч гривень призового фонду влада Червоненської ОТГ вирішила витратити на облаштування скверу у центрі селища.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Червоненська ОТГ децентралізація ДФРР проекти енергоефективність 
Матеріали по темі