Місто

Матері загиблих на сході військових повернулись до Житомира після підкорення Говерли та поділилися своїми враженнями

25 June 2019, 19:05

Матері й рідні загиблих на сході військовослужбовців повернулись із Закарпаття, де вони підкорили найвищу точку України – Говерлу, і розповіли про свої враження від поїздки. Мати загиблого офіцера Артема Абрамовича Світлана розповідає: коли з‘явилась ідея піднятись на гору, вона одразу ж погодилась і почала формувати команду для сходження.

«Боже, це ж ми будемо близько-близько, у самій високій точці України. Ми будемо надзвичайно близько до наших хлопчиків. Вище нема куди, ми будемо над хмарами. Саме з цього все й почалось. Навіть коли ми виїжджали, я знала, що на гору піднімуться не всі, але Говерлу ми вже покорили вперше в той момент, коли ми залишились жити після загибелі наших дітей. Я вважаю, що ми її покорили в душі, в серцях. А вдруге - завжди легше. Саме тому ми її й покорили. Говерлу підкорюють у різному віці, найголовніше - це мотивація. Але мені здається, що більшої мотивації, аніж у нас, і бути не могло», - розповідає Світлана Абрамович.


На найвищій точці України жінки встановили прапор, на якому викарбувані імена своїх дітей. Таким чином, усі українці та іноземці, які підніматимуться на вершину, знатимуть про подвиг, який вони зробили для країни. Гіди, які допомагали жінкам дістатись на гору, кажуть: поставились до цієї місії надзвичайно серйозно.

«Дійсно, хотілось допомогти людям віддати шану пам’яті їх дітям. Я хвилювався, бо це не просто якийсь там звичайний екскурсійний тур, треба було здійснити їхню мрію і зробити так, щоб по максимуму люди могли дістатись. Я думаю, це було приємно вам. І мені теж було приємно, що це був не просто якийсь комерційний проект, а ми робили одну справу, і ми її зробили», - каже Сергій Дехтяренко, який підкорював вершину разом із жіночою командою.

Міський голова Житомира подякував мамам загиблих героїв за мужність.

«В гори погані люди не ходять, це те місце, де найбільша концентрація хороших людей. Кілька років тому в мене було сходження на Говерлу, ми йшли разом із родиною на День незалежності. Це дуже непросто, у будь-якому віці. І потрібно знайти в собі сили для того, щоб йти. Те, що ви зробили, викликає повагу. Такі сильні мами можуть бути в таких синів-героїв. Ви правильно виховали своїх дітей. Можливо, зараз вони вам десь допомогли. Ви сильні люди і це викликає повагу. Ви - приклад для інших, як жити, навіть із таким горем. Потрібно показувати це іншим, заряджати їх і показувати приклад», - каже Сергій Сухомлин.

Зупинятись на досягнутому ці мужні жінки не збираються і вже будують плани на наступну туристичну мандрівку.

Нагадаємо, 20 червня з Житомира на захід України вирушив автобус з матерями загиблих бійців АТО, які відправились підкорювати Говерлу. З собою вони взяли національний прапор, на котрому надрукували імена своїх синів, які полягли за Україну. В суботу вони підкорили вершину.

Як повідомляв Житомир.info, 12 травня 2019 військові, які стали учасниками проекту «Bus of Heroes», повернулися до Житомира з подорожі Європою. На початку червня 2019 діти учасників АТО з Житомира відвідали п’ять країн Європи та поділилися враженнями від подорожі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дехтяренко Абрамович Сухомлин Говерла  
Матеріали по темі