Місто

На Замковій горі у Житомирі археологи відновили розкопки: знайшли склепіння підземелля і брили фундаменту

26 June 2019, 13:12

У Житомирі археологи продовжують розкопки на Замковій горі, які розпочали ще у 2016 році. Георадарна розвідка, яка проводилася цього року, виявила кілька підземних приміщень під ґрунтом на початку скверу. На цій ділянці вже знайшли частини ймовірних споруд та планують продовжити роботи.

«Деякі розкопки показали свою перспективність. Це розкопки ближче до Будинку правосуддя, саме цей розкопок ми закрили великим щитом, тому що археологи вважають його дуже перспективним. Додаткова георадарна розвідка була проведена у червні цього року, яку замовила обласна державна адміністрація. Вона показала, що від цього розкопу на відстані 10 метрів розташоване велике скупчення галерей, підземних ходів, приміщень. Кілька днів тому, ми вже робили шурфування невеличким трактором, то ми знайшли і склепіння підземелля, продовжили копати далі, і докопали до того, що знайшли такі брили, фундаментні камені забудови», - розповідає голова робочої групи по проведенню археологічних розкопок на Замковій горі Сергій Намєснік.


Починаючи з 2016 року на розкопки та дослідження на Замковій горі витратили близько півмільйона гривень з міського бюджету. Цьогоріч на такі роботи планують виділити таку ж суму.

«На цей рік, по програмі департаменту містобудування, на археологічні розкопки передбачено 500 тисяч, тобто на три роки по 500 тисяч. На це потрібно ще рішення депутатського корпусу. Співпраця з облдержадміністрацією дала те, що вони деякі платежі беруть на себе, наприклад, георадарну розвідку», - говорить голова робочої групи.

«Маємо таку надію, що у Житомирі з'явиться, не те, що на Бердичівський - маленький клаптик, а більш масштабний прошарок будівель XVII-XVIII століття», - каже Сергій Намєснік.

Голова робочої групи додає: у подальшому такі знахідки можуть стати ще однією туристичною візитівкою міста.

Нагадаємо, у 2016 році під час археологічних розкопок на Замковій горі біля обласного краєзнавчого музею знайшли предмети побуту 17-18 ст.

У 2017 році на Замковій горі у Житомирі розкопали оборонну споруду XVI–XVII ст. та знайшли артефакти трипільської культури. Того ж року, перед закриттям сезону археологічних розкопок на Замковій горі учасники експедиції підсумували результати досліджень, розповіли, з чого все починалося, розкриваючи таємниці «археологічної кухні».

Як повідомляв Житомир.info, на початку травня 2019 року прес-служба Житомирської ОДА повідомила, що територію Замкової гори планують перетворити на музейний квартал.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Замкова гора розкопки археолог підземелля Намєснік  
Матеріали по темі