Політика

В окрузі № 66 у Житомирській області згубилось 59 печаток ДВК

4 July 2019, 18:00

У виборчому окрузі №66 (м. Малин) у Житомирській області з попередніх виборів народних депутатів України не вистачає 59 печаток дільничних виборчих комісій. Всього в окрузі 296 дільниць, окружна комісія отримала 237 печаток.

Про це 4 липня Житомир.info повідомила громадянська мережа ОПОРА.

У комісії кажуть, що печатки загубились чи були втрачені під час передачі на зберігання по завершенню Парламентських виборів у 2014 році.

«По акту передачі ми отримали 237 печаток, а всіх дільниць – 296. Міська рада отримала в такій кількості, як нам і дали – 237. Це в такій кількості з попередніх виборів 5 років назад було здано на зберігання. У нас було засідання, ми зробили ревізію всіх печаток, перевірили, яких не вистачає і замовили виготовлення дублікатів», – розповіла у коментарі ОПОРІ голова ОВК №66 Антоніна Станкевич.

За інформацією на сайті Центральної виборчої комісії, у 2014 році головою ОВК №66 була Людмила Струкова від партії Наталії Королевської «Україна – вперед!». Нині ж Людмила Струкова є довіреною особою кандидата в народні депутати від ВО №66 Віталія Журавського.

Скріншоти, надані ОПОРОЮ

У коментарі ОПОРІ 4 липня Людмила Струкова розповіла, що всі документи і печатки передавалися до архіву.

«Вибори вже давно закінчилися. Це був 2014 рік, пройшло вже 5 років, як я можу це все пам'ятати. Всі документи і всі печатки здавалися до архіву, вся інформація передавалася до ЦВК. Вся документація, все, як потрібно в межах закону, було виконано. Тому, що там надалі, на сьогодні мені, на жаль, не відомо. Працювали всією комісією, все було чесно, вибори пройшли без нарікань, ніхто нікуди не звертався, ніхто не скаржився», – зазначила Людмила Струкова.

Керуюча справами виконкому Малинської міської ради Світлана Сивко у коментарі ОПОРІ 4 липня розповіла, що втрачені печатки вважатимуться недійсними і будуть виготовлені нові, які відрізнятимуться від попередніх.

«Це ми по факту їх розшукували, шукали по всіх коробках там, де працювала минула виборча комісія. Кому вони їх здавали на збереження, не знаю, вони все покидали і пішли. Ми проінвентеризували всі ті залишки в тих коробках, і виявили що 59 печаток немає в наявності. Вони, можливо, їх не зібрали. Почали дзвонити по районах, де що лишилося, чи в сільських радах, як вони збирали і здавали. По факту 59 немає. Встановлений акт. Вони вважаються такими, що недійсні. Нова форма печатки з буквою «д» – дублікат подана на виготовлення. Дільницям треба працювати, печатка треба, щоб була, вона відрізняється від тої форми, що була раніше буквою «д», – розповіла Світлана Сивко.

Станом на 4 липня до поліції заяв про ймовірне порушення не надходило, однак перевірку проведуть.

«Повідомлення не надходили. Ми зареєстрували можливе правопорушення за повідомленням, розміщеним в інтернет-виданні», – розповіла керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко.

Відповідно до ч. 2 ст. 115 Закону України «Про вибори народних депутатів України»:

«Виборча документація, що не підлягає внесенню до Національного архівного фонду, передається окружними виборчими комісіями до місцевих архівних установ, створених органами влади Автономної Республіки Крим, місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи"».

У ч. 7 ст. 115 зазначено: «Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування після припинення діяльності дільничних та окружних виборчих комісій зобов'язані забезпечити збереження виборчих скриньок, кабін для голосування, печаток цих виборчих комісій, методичної літератури, що надавалися виборчим комісіям на період виборчого процесу, а також виділити приміщення місцевим архівним установам для тимчасового зберігання виборчої документації».

Відповідно до ч. 4, ст. 115 Закону: «Відповідальність за збереження виборчої документації до передачі її на архівне зберігання покладається на голову або заступника голови чи секретаря відповідної дільничної та окружної виборчої комісії».

Як повідомляв Житомир.info, 22 червня 2019 року поліція відкрила кримінальні провадження за фактами підкупу виборців, які стосувалися спроб за гроші підібрати і зареєструвати кандидатами у нардепи двох осіб зі схожими анкетними даними.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОПОРА печатка вибори ДВК дільниця  
Матеріали по темі