Економіка

Жителі Житомирської області сплатили податку на нерухомість на 9 млн грн більше, ніж рік тому

10 July 2019, 13:24

За півроку власники нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, сплатили майже 42 млн грн податку, що на 9 мільйонів більше, ніж за 6 місяців 2018 року.

Про це 10 липня повідомив сектор комунікацій ГУ ДФС у Житомирській області.

«Головне управління ДФС у Житомирській області повідомляє, що від платників податків за перше півріччя ц.р. до місцевих бюджетів надійшло 41,7 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У порівнянні із відповідним періодом минулого року це на 9,4 млн грн, або на 29,2 відсотка більше», - інформує податкова.

До сплати визначено податку на загальну суму близько 47,9 млн грн, що на 23,5 млн грн більше ніж у 2018 році ( 24,4 млн грн).

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, - нагадує ДФС. Податок на нерухомість платники сплачують за 2018 рік за ставками та з використанням пільг, які були законодавчо визначені у цей період.

Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток. При цьому пільгові розміри майна, на які не застосовується ставка податку, становлять:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості – 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – 120 кв. метрів;
  • для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 кв. метрів.

«Водночас варто зазначити, що за наявності у власності платника податку об’єкта житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості», - зауважує сектор комунікації. Ставки та пільги з податку встановлюються за рішенням місцевих рад: сільських, селищних, міських та рад об'єднаних територіальних громад.

Податківці наголошують: сільським, селищним, міським радам та радам об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування громад, не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.

Рішення про ставки та пільги зі сплати податку розміщуються на сайтах місцевих рад.

Що робити житомирянам, які не отримали повідомлення про податок на нерухомість, читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, упродовж 2018 року житомиряни сплатили понад 1,5 млн грн податку на квартири та будинки. Окрім того, майже 3 млн грн жителі міста (фізичні особи) сплатили за нежитлову нерухомість.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: податок податкова ДФС  
Матеріали по темі