Місто

Як очищають воду з промзони Житомира та яка відповідальність чекає на підприємства за порушення норм

11 July 2019, 16:47

На очисних спорудах житомирського водоканалу «ОСК-2» показали та розповіли про очистку води, що потрапляє сюди з каналізації. Рідина, яку отримують тут, мало чим схожа на воду, і подекуди здається, що очистити її щонайменше важко, а іноді і неможливо.

«Ми отримуємо воду на очистку з промислових підприємств. Це і м'ясокомбінат, і лабораторне скло, шкір завод – всі підприємства, які знаходяться на території хімволокна. Це складна вода, концентрація забруднення велика, тому схема очищення води складена так, щоб всі ці забруднення видалити», – розповідає інженер очисних споруд «ОСК-2» Яків Розенцвайх.

На очисних спорудах забруднена вода проходить декілька етапів очистки. Спочатку від забруднення її очищають механічним шляхом, згодом вона переміщується до інших резервуарів, де відбувається біологічне очищення води. І лише після проб, які відбирають лаборанти водоканалу, її скидають в річку. Вже на виході воду, що заходила на очисні споруди, не впізнати.


«Яка вода у нас виходить? Ми задоволені її якістю, особливо, якщо враховувати те, що ми отримуємо, наскільки складну воду. Тому ефект очищення досить-таки хороший на сьогодні. Ми також перебуваємо напередодні великої реконструкції. І буквально через півтора року, можливо, трохи більше, будуть закінчені нові очисні споруди. Потужність очисних споруд буде 64 тисячі метрів кубічних на добу. Схема очищення буде дуже хорошою, нам її спроектували словенці. І буквально днями ми починаємо будівництво нових споруд», – каже Яків Розенцвайх.

Щоб зменшити негативний вплив на довкілля, ще два роки тому Міністерство регіонального розвитку затвердило правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення. Вже влітку цього року місцева влада доповнила ці правила, враховуючи місцеву специфіку. Якими є ці правила для юридичних осіб, пояснюють фахівці житомирського водоканалу.

«Споживачі, чия діяльність є небезпечною для навколишнього середовища чи потенційно небезпечною, повинні перш за все контролювати якісний і кількісний скид стоків, які вони скидають в центральну міську каналізацію. Також вони повинні пам'ятати про властивості забруднюючих речовин, які вони скидають. Стічні води, що приймаються до системи централізованого водовідведення, не повинні містити речовин, які забруднюють труби, колодязі та грати або ж відкладаються на них. Також заборонено скидати речовини, які чинять руйнівну дію на ці споруди і інші елементи каналізації. По-третє, щомісячно, не пізніше 10-го числа наступного місяця, потрібно подавати до водоканалу інформацію про режим, об'єми і якісний склад скидів стічних вод до міської каналізації, а при погіршенні цих умов цю інформацію потрібно подавати негайно. Ну і, по-четверте, – споживачі повинні не рідше одного разу на рік подавати водоканалу документи про відновлення пропускної здатності трубопроводів і колекторів за допомогою технічних засобів, а ті споживачі, які працюють в галузі харчової промисловості, повинні надавати цей документ не рідше двох разів на рік», – розповідає інженер служби інспекції промислового водовідведення Яна Вініченко.

За невиконання цих правил передбачена відповідальність. У випадку неподання показників у вказаний термін, водоканал може відключити порушників від системи централізованого водовідведення. Якщо ж показники передані вчасно, але перевищують норми, то до таких підприємств застосовуються коефіцієнти підвищення тарифу. А якщо кількість шкідливих речовин перевищує допустимі норми в десять та більше разів, то таким порушникам можуть вимкнути водопостачання до моменту побудови очисних споруд на самому підприємстві. На водоканалі закликають відповідально ставитись до скидання стічних вод, адже безвідповідальність може призвести до серйозних екологічних проблем.

Як повідомляв Житомир.info, житомирський водоканал восени хоче збільшити тариф на 38%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода водоканал  
Матеріали по темі