Місто

У Житомирі у Всесвітній день шоколаду лікар та психолог розповіли про вплив какао-продукту на організм людини

11 July 2019, 18:23

11 липня відзначають Всесвітній день шоколаду. Його батьківщиною вважають Францію, там в кінці 19 століття започаткували дане свято. Нині цю ініціативу підтримують любителі шоколаду у багатьох країнах світу. Цього дня журналісти Житомир.info вирішили поцікавитись у місцевих фахівців про вплив солодкого продукту на організм людини та разом розвінчати деякі міфи про шоколад.

Якщо хочеться з'їсти чогось солоденького і водночас не зашкодити здоров’ю та зберегти фігуру, лікарі радять обирати чорний шоколад, з максимальним вмістом какао та вживати його в міру.

«Основним корисним шоколадом рахують чорний, гіркий. В ньому міститься найменша кількість баластних речовин та цукру. Він може очищати наші судини від холестерину, піднімати або нормалізувати кров’яний тиск і впливає позитивно на зубну емаль. Молочний шоколад, на відміну від чорного, містить велику кількість баластних речовин, замінники цукру, набагато солодший та шкідливіший. Люди, які мають проблеми зі здоров’ям, наприклад, підвищення цукру, надмірну вагу, повинні обмежити його вживання. Білий шоколад не містить какао-бобів, а складається з масла какао та цукру. Він не настільки шкідливий, як молочний, але й не настільки корисний, як чорний гіркий», - розповідає сімейний лікар Яна Круглей.


«Дітям рекомендуємо давати шоколад після п'ятирічного віку. Це має бути чистий шоколад, бажано гіркий», - додає Яна Круглей.

А ось за роз’ясненнями, чому у людей виникає тяга до шоколаду та чи справді він може покращити настрій людини, йдемо до психолога.

«Шоколад, солодощі - це те, що людині може принести швидке задоволення. З точки зору психології, до швидкого задоволення прагнуть діти, тобто ми умовно впадаємо в дитинство», - каже психолог Наталія Харитонова.

Однак психолог зауважує: тяга до солодкого може обернутися залежністю.

«Ми можемо залежати від отримання задоволення, певних страхів чи заїдання чогось. Такі люди ховаються в цьому, не можуть знайти якихось зовнішніх ресурсів, зовнішнього задоволення, тому його смакують. Якщо не вистачає солодощів, ми будемо відчувати ломку, це нехватка певної хімічної речовини. Є ще любителі солодощів, які знаходяться в постійному інтелектуальному навантаженні і мозку потрібно швидко збалансуватися і набратися ресурсу. Якщо протягом дня одна чи дві цукерки - це не є залежністю. А якщо ви намагаєтесь їсти постійно до чаю шоколадку, або мимоволі у вашій кишені завжди є цукерка і ви розумієте, що якщо її немає, то у вас починається тремор, хвилювання, ніби чогось не вистачає, або повз кондитерську не можете пройти, то це вже буде залежність», - пояснює Наталія Харитонова.

І лікарі, і психологи радять обов’язково контролювати кількість вживання шоколаду і звертати увагу на склад продукту. В якісному чорному шоколаді має міститися не менше 70% какао. Його рекомендують їсти не більше одного-двох шматочків на день.

Шоколад, масло і коньяк – майстер-клас з приготування празького торта від житомирянки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шоколад  
Матеріали по темі