Політика

У Коростені поліція відкрила провадження за фактом підкупу виборців, а ОПОРА зафіксувала «чорний піар» проти кандидата

12 July 2019, 15:50

У місті Коростень та Коростенському районі Житомирської області виборцям пропонували гроші за голоси на користь одного з кандидатів у нардепи.

За цією інформацією поліція відкрила кримінальне провадження, - поінформував 12 липня відділ комунікації поліції Житомирської області.

«За минулу добу, 11 липня, до підрозділів поліції регіону надійшли 3 повідомлення про ймовірні порушення виборчого законодавства. В одному випадку поліція відкрила кримінальне провадження, за іншими – триває перевірка», - йдеться у повідомленні.

За даними поліції, до Коростенського відділу поліції надійшла інформація про ймовірну пропозицію невідомими особами грошової винагороди (виділено редакцією) жителям м. Коростеня та району за голосування на користь одного з кандидатів у народні обранці.

«Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.4 ст.160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України. Розпочато відповідні перевірки. Водночас поліцейські перевіряють й два інших повідомлення, які надійшли до Олевського та Черняхівського відділень поліції і стосуються порушень у розповсюдженні друкованих агітаційних матеріалів», - інформує відділ комунікації.

За даними поліції, за час виборчих перегонів до правоохоронців бласті надійшло 76 повідомлень про можливі порушення, у 8 випадках розпочаті кримінальні провадження, 4 з яких - про підкуп громадян.

Тим часом громадянська мережа ОПОРА повідомляє, що в Коростенському районі (одномандатний виборчий округ №64) на вулицях та поштових скриньках розповсюджували листівки та газети з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати Сергія Пашинського, який є народним депутатом України та балотується шляхом самовисування.

«Спостерігач ОПОРИ у ВО №64 Костянтин Тарасенко зазначає, що, окрім листівок, в поштові скриньки вночі 8-9 липня розносили газету «Патріот», в якій надруковані матеріали з ознаками «чорного піару», - поінформувала ОПОРА 12 липня.

У коментарі ОПОРІ довірена особа кандидата в нардепи Наталія Васьківська 11 липня розповіла, що листівки поширювали у всіх районах округу. У поліції області ОПОРІ повідомили, що заяви зареєстровані і за вказаними фактами ведуться перевірки.

Нагадаємо, 22 червня 2019 на одному з округів Житомирської області намагалися підкупити однофамільців кандидата у нардепи. Поліція відкрила два кримінальні провадження за даними фактами. Згодом стало відомо, що мова йде про однофамільців кандидата у нардепи Сергія Пашинського.

У ніч з 7 на 8 липня 2019 року у Житомирі на вулиці Київській розмалювали офіс кандидата в народні депутати по округу №62 Ігоря Гундича, а 10 липня 2019 року поліція встановила особу чоловіка, який хуліганив в офісі Гундича. 8 липня поліція Черняхівського району розпочала провадження щодо відео, яке ганьбить кандидата в нардепи.

Як повідомляв Житомир.info, 11 липня 2019 року Верховна рада ухвалила Виборчий кодекс з «відкритими» списками, який набере чинності з 1 грудня 2023 року. Громадяни України, які на день позачергових виборів до Верховної Ради не перебуватимуть за місцем реєстрації, можуть до 15 липня 2019 року звернутися із заявою про зміну місця голосування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОПОРА вибори поліція підкуп  
Матеріали по темі