Влада

Засідання наглядової ради Житомирського ТТУ: про догани, виручку, тендерні закупівлі та перевірки

15 July 2019, 18:49

За що директор Житомирського трамвайно-тролейбусного управління отримав догани, що спричинило падіння готівкової виручки підприємства та чи дотримується управління правил тендерних закупівель. Про це йшлося на засіданні наглядової ради 15 липня у міськраді. Роз’яснювати, що стало підставою для доган, береться заступник мера Дмитро Ткачук.

«Перша з них стосувалась падіння виручки комунального підприємства. В порівнянні за аналогічні періоди 2017 - 2018 років. За жовтень, листопад, грудень динаміка по виручці впала більше ніжна пів мільйона гривень. Всі ці періоди вже оплачувалися, по договору, за кілометраж, який підприємство виконувало і де фіксувалась кількість годин, яке відпрацювало. Робота виконувалась на тому ж рівні, але ефективність падала, бо виручка зароблена готівкова, та що зібрано в салоні рухомого складу падала. Саме цього стосувалась моя службова записка. Були надані мої пояснення і керівника підприємства (ТТУ), і була винесена перша догана. Ініціатива другого розпорядження про догану базувалась на підставі перевірки контрольно-аналітичного відділу щодо закупівель підприємства. Дванадцять допорогових закупівель здійснювались без торгів в системі ProZorro, по які не були оприлюднені договори за результатами проведених закупівель», - розповідає заступник мера Дмитро Ткачук.


Заступнику мера відповів присутній на засідання керівник ТТУ Євгеній Демчик.

«Щодо падіння виручки – неодноразово звертався до виконавчих органів влади, до профільного заступника і міського голови особисто. Підприємство виконує замовлення на 100%. Щодо падіння виручки, то коли підприємство (КП «Житомиртранспорт» - ред.)інше сьогодні збирає нашу виручку, а доступу до неї немає, то це є крадіжка, бо доступу в ТТУ до безготівкових коштів немає. Сьогодні ви створили корупційну складову, створивши безготівкову оплату, до якої підприємство немає доступу. Два місяці ваших новацій – ви «вимиваєте» кошти у вигляді смс-оплати. З перевізником немає жодного договору щодо такої оплати, як смс», - відповідає директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Євгеній Демчик.

Заступник мера зауважує, що мова йде виключно про збір готівки та зменшення кількості тролейбусів, які випускають на лінію.

«Аналізувалося і доповідалося по виручці готівковій. Тому, хто збирає безготівкову виручку, як платить, які договори – у даному випадку жодного відношення не мають. Основною причиною падіння виручки було зменшення випуску тролейбусів на 10 одиниць і тому, коли тролейбуси не виїжджають у пікові години, коли люди їдуть на роботу, з роботи, саме в ці години проглядається динаміка по падінню. Маючи систему безготівкової оплати і фіксації проїзду, ми якраз і бачимо коливання по годинах, і хвилинах. Про смс - це відверта маніпуляція. Це працює близько 2 місяців, кількість транзакцій близько 1000 смс - це 3 тис. грн, це просто смішно. До того ж ми аналізуємо 2017 - 2018 роки, коли про смс ніхто тоді і не думав. Тому, не потрібно притягувати сюди усе, що завгодно, аби виправдати свою бездіяльність і нераціональне розпоряджання майном підприємства», - наголошує Дмитро Ткачук.

Не оминули увагою і роботу комунальних автобусів.

«В роботі автобусів, до того як поїхав 110 маршрут, ми збирали виручку 1,750 млн грн, після того виручка впала до 1,3 млн грн. Це дублювання комунальних автобусів зроблено за дорученням заступника міського голови Ткачука. Сьогодні ми фіксуємо, що по договору на 110 маршруті 10 автобусів, а їздить 15. Приватники за усною домовленістю із заступником мера перестали перевозити пільговиків, і всі пільговики перейшли на комунальний транспорт, і це теж є тим фактором, який впливає на платного пасажира», - нарікає директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління».

Натомість, заступник мера Дмитро Ткачук каже: автобуси зараз приносять менше виручки, бо ж менше працюють і не відпрацьовують графіків. На що директор ТТУ Демчик відповідає: через несправність, з різних причин, рухомого складу по факту нині на маршруті №53 працює 11 автобусів, а по договору має бути 14.

Низку запитань у наглядової ради викликали й тендерні закупівлі, зокрема, які стосуються дизельного пального. Голова наглядової ради Владислав Пучич говорить, що з 24 грн за літр ціна зросла до 28 грн і що найцікавіше – комерційна пропозиція заправної станції, у якої, власне, і купується пальне, становить 23 грн 55 коп. Врешті, починаються виправдання і суперечки. До дискусії долучається й мер Сергій Сухомлин.

«Пальне поставляється з АЗС компанії «Ойл-Ікс», у чеках, які видаються водіям, я не знаю, як ви це оподатковуєте, стоїть ціна 26,50 грн. У той час, коли договір укладений на 28 грн. Приклад підприємства УАШ, що провело тендер і закупило пальне по близько 24 грн приблизно у той період, що і ви. Після чого постачальник запропонував підняти ціну, вони відмовились, провели тендер і зараз купують пальне за 22,40 грн. І я ще не кажу про значне збільшення розходу пального по автобусах. Спочатку був розхід 32-35 л, зараз за 40 л. І там немає різниці з кондиціонером чи без. Третє запитання: скільки у нас автобусів стояло і зараз стоїть у парку, через те, що немає елементарної гуми», - зауважує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Навздогін, Сухомлин дає доручення, аби по обіді 16 липня йому підготували у письмовому вигляді пояснення по всім питанням, що були озвучені на засіданні наглядової ради.

Тривало засідання близько двох годин і по завершенні наглядова рада прийняла рішення звернутись до міського голови, аби той доручив контрольно-аналітичному відділу провести перевірку в ТТУ, паралельно залучивши до неї правоохоронців.

Нагадаємо, в березні 2019 ЖТТУ перевіряв контрольно-аналітичний відділ Житомирської міської ради, результатом перевірки могло бути звільнення Демчика з посади. 13 липня Євгеній Демчик виклав у Facebook довгий пост про те, що його намагаються змусити підписати «фіктивний» договір з «Житомиртранспортом» щодо валідаторів, а його підприємство – знищити.

Як повідомляв Житомир.info, Євгеній Демчик керує ТТУ з 10 вересня 2018 року. 30 жовтня новий начальник трамвайно-тролейбусного управління вперше після призначення на посаду поспілкувався із журналістами та провів екскурсію підприємством. В лютому 2019 Євгеній Демчик отримав догану від мера Житомира, а в травні 2019 – другу догану. Зараз Корольовський районний суд розглядає два позови Євгенія Демчика до мера Житомира Сергія Сухомлина та Житомирської міської ради про визнання протиправними та скасування розпоряджень щодо дисциплінарного стягнення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТТУ наглядова рада Демчик Ткачук Сухомлин  
Матеріали по темі