Події

Через ймовірне перешкоджання роботі ОВК до Коростеня поліція направила гелікоптер та спецпризначенців

22 July 2019, 16:12

У день виборів народних депутатів України спостерігачі ОПОРИ в Житомирській області та працівники поліції зафіксували багато повідомлень про порушення виборчого законодавства.

Про це 22 липня розповіли начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко та координатор ОПОРИ Тарас Чмут на спільній прес-конференції.

У день голосування спостерігачами ОПОРИ у Житомирській області було зафіксовано понад 200 випадків порушення законодавства: нестача скриньок для голосування, процедурні порушення членами ДВК, фізичне перешкоджання роботі спостерігача та підробка виборчого документу.

За даними поліції, станом на ранок, 22 липня було зафіксовано 52 повідомлення про можливі порушення під час голосування. Також складений адміністративний протокол відносно житомирянина, який пошкодив бюлетень. Начальник ГУНП Вячеслав Печененко розповів, що зранку до поліції надійшло повідомлення, що у місті Коростень існує загроза перешкоджанню роботи окружної виборчої комісії ОВО №64

«У нас надійшло практично анонімне повідомлення про можливі якісь незаконні дії в Коростенському виборчому окрузі. Хтось, нібито, має інформацію про те, що збирається група молодиків спортивної статури, які збираються прийти до окружної виборчої комісії з якимось вимогами або діями. Для своєчасного реагування та попередження можливих ризиків ми туди скерували свої спецпідрозділи. Центральний апарат Національної поліції виділив черговий гелікоптер», - розповів Вячеслав Печененко.


Тарас Чмут зазначив, що більшість порушень були здійсненні через низьку якість підготовки та знання законодавства членами ДВК і необізнаність громадян щодо виборчого процесу.

«Ці три, як на мене, системні речі і лягли в основу нашого вчорашнього дня і призвели до фантастичної кількості інцидентів. У нас це понад 200 у Житомирській області. Вони стосуються і технічних процесів, але при цьому були і грубі порушення, по яких були написані відповідні заяви у поліцію по кримінальним злочинам», - говорить координатор ОПОРИ.

Він також розповів, що неналежне технічне забезпечення перешкоджало фіксувати процес голосування спостерігачі ОПОРИ.

«Технічне забезпечення ДВК. Ця проблема набагато глибша аніж здається. Банальна відсутність кабінок, скриньок або площі приміщення призводить до того, що там утворюються черги, членам комісії важче працювати, вони швидше втомлюють, починають бути агресивними, починають закривати очі на проблем, яких не мало би бути. При цьому зафіксувати процес голосування в таких умовах надзвичайно складно», - зазначив Тарас Чмут.

Нагадаємо, у Житомирському ОВО №62 на дільниці №181432 голова дільничної виборчої комісії Василь Стужук в грубій словесній формі забороняв спостерігачці ОПОРИ знімати відео, а потім штовхнув дівчину. В області одна дільниця не закрилася після 20.00, а на іншій члени ДВК підписали чисті протоколи.

Як повідомляв Житомир.info, 21 липня 2019 року станом на 20.00 до поліції надійшло 39 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства на дільницях Житомирської області: найбільше у Житомирі та Коростені.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція ОПОРА Печененко коростень округ 64 Чмут  
Матеріали по темі